Hoće li država konačno stati ukraj stranačkim tajkunima
Nakon Kekerovića i Stanića, na red dolaze i Selimovići!
Hilmo i Mujo Selimović: Dužni tri milijarde maraka
FOTO: Arhiva
Nakon Kekerovića i Stanića, na red dolaze i Selimovići!

Nakon što je država pokrenula akcije protiv dva od tri najveća dužnika za PDV u BiH, firmi u vlasništvu Kekerovića i Stanića, uskoro bi ista sudbina mogla zadesiti i rekordere po dugovanjima za porez u Bosni i Hercegovini - Hilmu i Muju Selimovića, te njihovog partnera i političkog zaštitnika Bakira Izetbegovića, saznaje "Dnevni avaz".

Godinama javnost može samo putem medija koji nisu pod njihovom kontrolom čitati o sumnjivom otimanju kompanija, utajama poreza, otpuštanjima radnika, ali se čini da je i Hilmi i Mujo odzvonilo te da će država konačno stati ukraj SDA tajkunima.

Prinudna naplata

Vlasnik firme "MB Kekerović" Mladen Kekerović zbog sumnje da je utajio više od 5,5 miliona KM našao se na udaru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH, koji aktivno provode istragu protiv ovog tajkuna iz Laktaša.

Također, i Agencija za privatizaciju u FBiH pokrenula je postupak raskida kupoprodajnog ugovora nekada državne kompanije "Feroelektro" zbog toga što Stanići, "kreševski tajkuni" koji su privatizirali tu kompaniju koja sada gomila i dugove državi, nisu ispoštovali odredbe ugovora. Protiv Stanića su radnici već ranije podnijeli i krivične prijave.

S druge strane, Hilmo i Mujo Selimović, koji su se na više nego sumnjiv način domogli čak 120 državnih kompanija, a samo za dvije firme, "Klas" i "Sarajevsku pivaru", duguju oko 15 miliona maraka, do sada su uspijevali, uz pomoć ogranka SDA okupljenog oko Bakira Izetbegovića, držati podalje od svojih firmi ispektore SIPA-e, Tužilaštva te poreznih uprava.

No, čini se da je odzvonilo, jer su i država, ali i privatne banke shvatili da bi Selimovići uskoro mogli bankrotirati, a ako se ništa ne uradi, za sobom će povući i cjelokupnu privredu Federacije BiH.

Osim toga što će uskoro konačno biti objavljena lista dužnika za PDV-a, nakon koje će sve biti jasnije, Selimovići ne uspijevaju pokriti dubiozu od oko tri milijarde maraka, na koliko se procjenjuje njihov cjelokupan dug. Do sada su uspijevali putem "svojih" ljudi zaustavljati prinudne naplate, poput one u "Sarajevskoj pivari", koja godinama duguje milione za PDV-a, a UIO nikada nije pokrenula postupak prinudne naplate.

Tu je i oko pola milijarde maraka kredita bez pokrića, koje Selimovići duguju privatnim bankama koje, jednostavno, žele povrat novca. Do sada je izlaz ocu i sinu bila Razvojna banka FBiH, iz koje su prethodnih godinama dobivali u prosjeku oko deset miliona maraka godišnje. Pritisnuti strahovitim obavezama, Selimovići su ove godine zatražili čak 35 miliona, ali zbog dubioze u kojoj se nalaze, nisu dobili ni marke.

Zametanje tragova


Saznajemo da Selimovići u posljednje vrijeme sve više "živog novca" izvlače iz BiH u Lihtenštajn, a onda u Češku, kako bi na taj način "zameli trag" istražnim organima. Istovremeno, time sebi prave odstupnicu, s obzirom na to da je poznato da su tokom agresije na BiH Selimovići boravili upravo u Češkoj, iz koje su se i domogli dionica "Sarajevske pivare" i drugih kompanija.

Prodaju čak i Semizovu kuću!

Pritisnuti dugovima, Hilmo i Mujo Selimovići, kako saznajemo, odlučuju se na očajničke poteze. Posljednji je navodno plan da prodaju Semizovu kuću, nekada kulturno-historijski spomenik BiH, kojeg su se domogli za nekoliko stotinama hiljada maraka uz pomoć tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Bakira Izetbegovića.

Nakon što su spomenik uništili, odnosno srušili i preuredili ga u stambeni objekt, Selimovići će ga na kraju, čini se, i prodati!

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala