Odlomci iz knjige "Sulejman Veličanstveni i sultanija Hurem" Javuza Bahadirolua
Majke sultanije bile su prave vjernice
Naslovnica knjige
FOTO: Avaz
Majke sultanije bile su prave vjernice

(Izvorni naziv knjige "Muhteşem Süleyman ve Hürrem Sultan", izdavač "Paradoks", godina 2011., Istanbul)

Na osmanskom dvoru nije bilo nikakvih problema sve dok sultanija Hafsa, majka Sulejmana Veličanstvenog, nije umrla. Ona se cijelog života borila da njen sin dobije svoj pravi identitet. Kad god bi mu bilo teško, ona ga je tješila pričajući mu o ocu sultanu Javuzu Selimu i problemima s kojim se on susretao tokom svoje vladavine.

Velika samilost

Govorila mu je da on ima najveću moć u Carstvu te da je dovoljna samo jedna njegova zapovijed kako bi ostvario sve što želi. Sultanija Hafsa bila je posrednik među svojim nevjestama Gulbahar (Mahidevran) i Hurem, znala ih je spriječiti da se ne miješaju u državne poslove. Skoro sve sultanije majke ulagale su svoje bogatstvo u izgradnju djela koja će stoljećima služiti narodu.

 

Sulejman Veličanstveni i sultanija Hafsa: Kad bi sultanu bilo teško, majka bi ga tješila pričama o ocu

 

Majke, sestre i supruge sultana sebe su smatrale majkom naroda, iz tog razloga su se prema narodu odnosile s velikom samilošću. Zato su se takmičile u izgradnji dobrotvornih ustanova. Bile su prave vjernice, neke su čak učile suru Ja'sin iz Kur'ana prije nego što bi počele dojiti dijete. Supruga sultana Bajazita II, sultanija Husnušah je za vrijeme boravka u Manisi naredila da se sagradi džamija Hatunije i biblioteka sultanije Husnušah. U starim izvorima navodi se da se u ovoj biblioteci nalazilo blizu 400 djela.

Sultanija Hafsa je u Manisi sagradila džamiju, medresu, biblioteku, narodnu kuhinju, bolnicu, javno kupatilo i osnovnu školu.

Kćerka Sulejmana Veličanstvenog sultanija Mihrimah, supruga sultana Selima II sultanija Nurbanu, unuka sultana Bajazita II sultanija Neslišah, kćerka sultana Selima II i supruga Mehmed-paše Sokolović sultanija Ismihan i mnoge druge ulagale su svoje bogatstvo u izgradnju džamija, narodnih kuhinja, medresa i slično.
 
Najgora kleveta

Inače, osmanski dvorovi bili su skromni i jednostavni. Osmanlije nisu nikada gradile prevelike dvorove. Prvi put su sagradili dvor nakon osvajanja Istanbula. Sultan Mehmed Fatih naredio je da se sagradi dvor Topkapi. Sve je bilo u skladu. Dvor nije bio impresivan zbog unutrašnjih ukrasa, već zbog tog sklada skromnosti i jednostavnosti. Žene u osmanskom dvoru, izuzev nekih, nisu se voljele miješati u državne poslove.

Međutim, taj način života nipošto ne znači da su bile odvojene od svijeta. Mnoge sultanije su izbliza pratile društveni život, bile su vrlo aktivne. Djela koja su ostavile iza sebe pokazuju društveni status i funkciju osmanske žene. U nekim romanima njima se pripisuju neki maniri koji im uopće ne pristaju. Najgora kleveta koja je ispletena oko osmanskih sultanija jeste ta da nisu bile Turkinje, te da su iz tog razloga pokvarile tursku rasu.

Ta kleveta ne samo da ih je vrijeđala već je bila protiv istine života, zato što se čovjek ne vrednuje prema pripadnosti, nego po doprinosu čovječanstvu. Između ostalog, u mnogim knjigama strani historičari i putopisci navode da su žene Osmanskog carstva bile elegantne i da nije moguće u Carstvu vidjeti ženu koja nije lijepa i elegantna. Te žene su bile primjer elegancije svim svjetskim ženama.

Preveli: Edin Vejselović Turky i Mirela Crnovršanin
(Oprema teksta je redakcijska)

Knjiga pisana na osnovu historijskih dokumenata

 

Serija "Sulejman Veličanstveni" osvojila srca i Bosanaca i Hercegovaca


Zbog ogromnog interesiranja javnosti koje je i u Bosni i Hercegovini izazvala megapopularna turska serija "Sulejman Veličanstveni", "Dnevni avaz", uz odobrenje autora, objavljuje dijelove iz knjige Javuza Bahadirolua (Yavuz Bahadiroglu) "Sulejman Veličanstveni i sultanija Hurem". Bahadirolu je jedan od najistaknutijih i najnagrađivanijih pisaca u Turskoj. Knjigu "Sulejman Veličanstveni i sultanija Hurem" pisao je na osnovu historijskih dokumenata i citirajući razne turske historičare, poput Jilmaza Oztunua (Yilmaz), Hamija Danišmenda i drugih.

U idućem broju
 
U idućem broju čitajte o osvajanjima u vrijeme vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog koji je, nasljeđujuči oca sultana Javuza Selima, morao napraviti veliki uspjeh. Sultan Sulejman morao je osvojiti Rodos, što nije uspio ni sultan Mehmed Fatih. Cilj Sulejmana Veličanstvenog bio je Zapad.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala