Održan tužilački kolegij u vezi s velikom istragom
Lukač prijave o aferi "Hypo banka" proslijedio tužilaštvu
"Hypo banka": Afera potresa region
FOTO: Avaz
Lukač prijave o aferi "Hypo banka" proslijedio tužilaštvu

 

 

Federalna uprava policija (FUP) zaprimila je od bh. centrale "Hypo Alpe-Adria banke", čije je sjedište u Mostaru, nekoliko prijava zbog zloupotreba u vezi s izdavanjem kredita, potvrdio je jučer za "Avaz" direktor FUP-a Dragan Lukač. On je izjavio da je FUP dokumentaciju proslijedio nadležnim tužilaštvima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru radi eventualnog donošenja naloga o pokretanju istrage u "Hypo banci".

Tužilaštvo BiH

Saznajemo da se dokumentacija o kriminalu u "Hypo banci" trenutno razmatra i u Tužilaštvu BiH. Kako nam je preneseno, nedavno je u vezi s predmetom "Hypo banka" u ovoj pravosudnoj instituciji održan tužilački kolegij te se uskoro može očekivati odluka o pokretanju istrage. Time su se i zvanično policijske agencije i tužilaštva u našoj državi direktno uključili u veliku aferu koja već duže potresa cijeli region.

Podsjetimo, istražna komisija "CSI Hypo", formirana zbog interne istrage u vezi s dodjelom sumnjivih kredita unutar "Hypo Alpe-Adria banke", već izvjesno vrijeme češlja kompletnu dokumentaciju u bh. direkciji ove banke.

To je našem listu nedavno potvrdio član "CSI Hypo" zadužen za BiH Drago Kos, kazavši da je njegov tim već dokumentirao dokaze o nezakonitim kreditima kojima je direktno nanesena ogromna šteta ovoj austrijskoj banci.

Iako nije mogao govoriti o imenima, Kos je tada za "Avaz" ustvrdio da je riječ o zloupotrebama koje su počinili najveći dužnici prema banci. Prema nezvaničnim informacijama, višemilionski krediti su bez pokrića dijeljeni firmama u vlasništvu Lijanovića, zatim Stanića, kao i oca i sina Hilme i Muje Selimović.

Krediti tajkunima

Prema raspoloživim podacima, ukupna dugovanja firmi u vlasništvu Selimovića "Hypo banci" popela su se na 50 miliona maraka, dok dug Lijanovića iznosi čak 70 miliona KM! Najveći dužnici sumnjivih kredita su još i Stanići s dugom od skoro 40 miliona KM, kao i SDA tajkuni Okerići, čije firme duguju skoro 45 miliona maraka.

Inače, Uprava ove banke u Austriji želi raščistiti sa sumnjivim kreditima i malverzacijama koje su se dešavale u poslovnicama "Hypo banke" proteklih godina, pa su zbog toga angažirani specijalni timovi "CSI Hypo". Tim na čijem je čelu Kos angažiran je i u poslovnicama ove banke u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Presude u Austriji

Austrijski sud u Klagenfurtu je, na temelju dokaza, donio na proljeće prošle godine prve presude za kriminal u aferi "Hypo". Bivši predsjednik Uprave ove banke Volfgang Kulterer (Wolfgang) osuđen je na tri i po godine zatvora, a član Uprave Ginter Stridinger (Günter Striedinger) na četiri godine zatvora. Advokat "Hypo banke" Gerhard Kuher (Kucher) dobio je, također, četiri godine, a porezni savjetnik Herman Gabirel (Hermann) četiri i po godine zatvora. Kao i u BiH, predmet istraga i u drugim zemljama su utjecajni tajkuni, političari te bankari.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala