Ruska kompanija "Gazprom" potvrdila
"Južni tok" plinovoda zaobilazi Hrvatsku
Najnovija trasa plinovoda koji će koštati 15 milijardi eura
FOTO: Ilustracija
"Južni tok" plinovoda zaobilazi Hrvatsku

Potpredsjednik ruske kompanije "Gazprom" Aleksandar Medvedev na konferenciji za novinare potvrdio je da će "Južni tok" plinovoda ipak prolaziti kroz Mađarsku, čime su potvrđene sumnje da će zaobići Hrvatsku.

- Mogućnost da jedan krak "Južnog toka" plinovoda prolazi kroz Hrvatsku u potpunosti je odbačena, a odluka o izgradnji kroz Mađarsku je konačna - potvrdio je Medvedev.

Prema najnovijoj karti, plinovod će iz Srbije, koja je ugovor s "Gazpromom" potpisala početkom sedmice, kod Subotice prijeći u Mađarsku.

Trasa plinovoda "Južni tok" (Rusija - Bugarska - Srbija - Mađarska, odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema sjevernoj Italiji) postala je upitna jer je mađarska vlada odbijala potpisati izmijenjeni međudržavni ugovor s "Gazpromom" zbog EU.

Izgradnja "Južnog toka" koštat će oko 15 milijardi eura. Južni tok bi u funkciji trebao biti od 2015. godine. U južnu Evropu iz Rusije preko novog plinovoda godišnje će se izvoziti 63 milijarde kubika plina.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala