Koliko u BiH ima registriranih civilnih letjelica
"Hifa Oil" ima helikopter
Gazelle SA 341": Jedan od helikoptera Vlade RS
FOTO: Arhiva
"Hifa Oil" ima helikopter

 

Prema podacima Direkcije za zrakoplovstvo BiH, u našoj zemlji registrirano je 76 letjelica, od kojih je pet helikoptera, a ostalo su putnički i sportski avioni. Prema istim podacima, postoji i pet heliodroma, od kojih samo tri imaju dozvolu za slijetanje, i to u Bosanskoj Otoci, Sarajevu i Tešnju, dok dva heliodroma u Bijeljini nemaju dozvolu.  

Visoke cijene

Od pet helikoptera koji se nalaze u registru, samo jedan je u privatnom vlasništvu, i to kompanije "Hifa Oil". Radi se o tipu "robinson 44 II", čija se cijena kreće oko pola miliona maraka, odnosno 450.000 dolara.

Tri helikoptera su u posjedu Vlade Republike Srpske. Svi su marke "gazelle", a najniža cijena helikoptera ovog tipa košta oko 300.000 KM. Dakle, Vlada RS izdvojila je na helikoptere milion maraka. Dva su registrirana 2005., a treći je u vlasništvu RS od 2010. godine. Peti helikopter pripada Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i njegova vrijednost iznosi oko 700.000 KM.

Privatni avioni  

Podaci do kojih smo došli govore da svoje avione imaju i neke poznatije kompanije s ovih prostora. Među njima su "NLB Leasing" i „Avaz" dok su dva aviona u vlasništvu BH Airlinesa kupljena na lizing preko "Hypo-Alpe Adria banke". Riječ je o letjelicama tipa ATR-72 i oba ova aviona registrirana su isti dan, 27. maja 2005. godine. I firme "Ventus", "Eko-bel", "SkySrpska", "Aviopiva", "VIP Aviation", "Grande Trivić", "Atelje Klub d.o.o", također, posjeduju vlastite letjelice.

Ipak, najveći broj privatnih aviona registriran je na aeroklubove. Međutim, 16 aviona nalazi se u privatnom vlasništvu i podaci o njihovim vlasnicima su tajni.

Heliodromi


"Una Bašta" - Bosanska Otoka
"Bosmal" - Sarajevo
"Hifa" - Tešanj

 

 

Faksimil spiska civilnih letjelica u BiH

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala