Nakon samovolje načelnika Admira Hadžiemrića
Građani organiziraju proteste na Plavoj vodi u Travniku
Plava voda: Nekada omiljeno okupljalište jučer bilo prazno
FOTO: Avaz
Građani organiziraju proteste na Plavoj vodi u Travniku

 

 

Uklanjanje vrba koje su bile prepoznatljiv simbol turističkog lokaliteta Plava voda izazvalo je buru reakcija u Travniku. Inicijativa građana "Zaustavimo uništavanje Travnika" putem društvenih mreža dogovorila je niz aktivnosti koje će biti provedene narednih dana.

Tako će već sutra na Plavoj vodi biti održana konferencija za novinare, a za subotu su najavljeni protesti građana.

U saopćenju piše da građani zahtijevaju organiziranje javne rasprave o temi "Sječa stabala na Plavoj vodi" i sprečavanje daljnjeg uništenja prirodnih i kulturnih bogatstava grada Travnika.

Podsjećamo, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić pravdao je uklanjanje stabala vrbe sigurnosnim razlozima, dok brojni ogorčeni građani s kojima smo razgovarali tvrde da se načelnik na takav potez odlučio samovoljno.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ogradili su se od ovog čina tvrdeći da Općina Travnik nije tražila nikakvu dozvolu ili saglasnost od ovog ministarstva i Kantonalne uprave za šumarstvo. Resorni ministar Senad Selimović jučer se još jednom osvrnuo na ovaj slučaj.

- Bez obzira na to što se vrbe nalaze u vodnom dobru, niko nas nije kontaktirao. Postoji praksa u šumarstvu da se za sve ono čim ne upravlja Šumsko-privredno društvo traži saglasnost i stručno mišljenje od Ministarstva i Uprave. Nakon toga na teren izlaze kantonalni šumarski i komunalni inspektori. Smatram da je procedura bila prekršena i da smo mi kao Ministarstvo iz te procedure bili isključeni - kazao nam je ministar Selimović.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala