Rezidentni predstavnik MMF-a
Dopunsko pismo namjere dio je redovne procedure
Atojan: Prvi pregled uspješno zaključen
FOTO: Avaz
Dopunsko pismo namjere dio je redovne procedure

 

 

Vlasti BiH uputile su Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) dopunsko pismo namjere u kontekstu prvog pregleda provedbe stand-by aranžmana koji je zaključen u decembru prošle godine, kazao je za "Dnevni avaz" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan (Atoyan).

Doza konfuzije

On je na taj način otklonio nedoumice koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti o tome jesu li bh. vlasti uputile "novo" pismo namjere MMF-u. Atojan je istaknuo da, "kako se čini, postoji određena doza konfuzije koju je izazvao nedostatak razumijevanja o tome kako funkcioniraju programi koje podržava MMF".

On ističe da, kada MMF i vlasti jedne zemlje postignu sporazum u vezi s programom, onda vlasti te zemlje potpišu inicijalno pismo namjere u kojem su identificirani makrofinansijski izazovi koje program treba da riješi, kao i generalni okvir politika i reformi neophodnih da bi ovi izazovi bili riješeni.

Dalje, svaki stand-by aranžman ima kvartalne preglede koji su dizajnirani u svrhu praćenja programa i konkretizacije obaveza preuzetih po osnovu politika u inicijalnom pismu namjere.

 

Kvartalni pregled

 

- To znači da se za svaki kvartalni pregled u okviru stand-by aranžmana potpisuje novo dopunsko pismo namjere. U skladu s ovom generalnom praksom, bh. vlasti potpisale su dopunsko pismo namjere u kontekstu prvog pregleda koji je uspješno zaključen 19. decembra 2012. godine - kazao nam je Atojan.

Kako je "Avaz" već objavio, u dopunskom pismu, o kojem su se pregovori vodili u novembru, a koje je javnosti dostupno od decembra 2012., zaključeno je da je ekonomska situacija u zemlji teža nego kada je aranžman dogovoren, u ljeto prošle godine.

Snižene su prognoze ekonomskog rasta BiH, a domaće vlasti su se obavezale na dodatne reforme, odnosno na inicijalno pismo iz ljeta ove godine. Kako smo pisali, najinteresantnija je reforma penzionog sistema koja predviđa i rast starosne granice za odlazak u penziju, te reforma zakonodavstva kojom će se omogućiti bolja kontrola trošenja sredstava na nižim nivoima vlasti i javnim kompanijama.   

Zadovoljni dosadašnjim rezultatima

Atojan je istakao da je MMF zadovoljan dosadšnjim odnosom bh. vlasti prema preuzetim obavezama.

- Tokom diskusije na sjednici Izvršnog odbora direktori su pohvalili bh. vlasti za blagovremenu i revnosnu provedbu programa te ih potaknuli da nastave s odlučnim provođenjem politika - istaknuo je naš sagovornik.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala