Na Ilidži predstavljen Nacrt elaborata
Zaštita izvorišta "Sarajevsko polje"
Prva (crvena), druga (plava) i treća (zelena) vodozaštitna zona
FOTO: Avaz
Zaštita izvorišta "Sarajevsko polje"Nacrt elaborata o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje" predstavljen je jučer u Općini Ilidža a prezentaciji su prisustvovali predstavnici Vlade KS, Zavoda za izgradnju KS, Građevinskog fakulteta te građani, predsjednici klubova vijećnika u OV Ilidža kao i načelnik Ilidže Senaid Memić (SDA).

- Elaboratom su obuhvaćeni istražni radovi i definirani su obuhvat i granice zaštitnih zona. Trenutno najveći zagađivači u prostoru "Sarajevsko polje" su septičke jame, deponije smeća, minska područja i izgrađene ceste. Realizacijom ovog projekta osigurat će se zaštita kvaliteta samog izvorišta, i to dugi niz godina. Vrijednost realizacije projekta u prvih pet godina iznosi oko 20 miliona KM - pojasnila je Dalila Jabučar, projektant sa Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta.

Općina Ilidža regulirat će pitanja imovinskopravnih odosa sa sadašnjim vlasnicima zemljišta u području prve zaštitne zone, a troškove će snositi KS. Građanima koji imaju objekte u grugoj zaštitnoj zoni omogućit će se legalizacija s dodatnim uređenjima, kao što su povezivanje septičkih jama i na hrasnički kolektor, uzgajanje ekološke hrane...

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala