"Dogs Trust BH" uložio 80.000 KM
Veterinarski fakultet dobio Kliniku za hirurgiju
Opremljene tri sale za sterilizaciju i kastraciju pasa
FOTO: Avaz
Veterinarski fakultet dobio Kliniku za hirurgiju

 

 

Na Veterinarskom fakultetu jučer je otvorena Klinika za hirurgiju, kao rezultat saradnje s britanskom organizacijom za zaštitu životinja "Dogs Trust BH". U Klinici će se organizirati obuka veterinara iz cijele BiH, a radit će se i sterilizacija i kastracija pasa i mačaka.

Kako je kazao dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić, edukacija će se vršiti kroz predavanja i praksu sa stručnjacima iz Velike Britanije i BiH.

- Klinika će biti od velike pomoći, kako studentima i veterinarima tako i građanima u rješavanju problema pasa lutalica u Kantonu Sarajevo. Veterinarski fakultet trebao bi postati regionalni centar za edukaciju kada je u pitanju veterinarska hirurgija - dodao je Fejzić.

Menadžer organizacije "Dogs Trust BH" Anel Bećirović istaknuo je da je u adaptaciju i opremanje sala uloženo oko 80.000 KM.

- Finansijski smo podržali projekt jer smo tu da zajedničkim snagama riješimo ovaj veliki problem. Ove tri sale opremljene su po evropskim standardima novim boksovima, hiruškim stolovima, lampama i instrumentima - kazao je Bećirović.

Masovna sterilizacija

Profesorisa na Veterinarskom fakultetu Selma Filipović kazala nam je da će svakog dana u boksove na Hirurgiji biti smještano oko 12 pasa.

- Svi veterinari koji će dolaziti na obuku učestvovat će u masovnoj sterilizaciji i kastraciji 3.000 pasa, koja bi trebala biti provedena na proljeće - istakla je Filipović.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala