Na specijalnoj projekciji u Cinema Cityju
Sinoć premijerno prikazan film "Halimin put"
FOTO: F. Fočo
Sinoć premijerno prikazan film "Halimin put"

Film "Halimin put" hrvatskog reditelja Arsena Ostojića, rađen prema scenariju Feđe Isovića, premijerno je prikazan sinoć pred sarajevskom publikom, na specijalnoj projekciji u Cinema Cityju.
 
Ovaj u potpunosti emotivan i bolan film inspirisan je istinitom pričom o bračnom paru iz Bosne koji je izgubio dijete u ratu, ali ga nisu mogli identificirati jer nisu njegovi biološki roditelji.
 
Priča filma smještena je u malo selo u Bosni i prati prvenstveno život Halime i Safije, koja dijete što dobija sa mladićem srpske nacionalnosti zbog neprihvatanja oca mora ostaviti Halimi. Kroz priču o ratu prepliće se surova bosanska stvarnost o nacionalnim odnosima i neshvatljivim surovim društvenim pravilima koja u potpunosti mogu uništiti živote.
 
Priča se prelama kroz vremenske odrednice 70-ih godina prošlog stoljeća i godinama nakon rata, kada Halima traga za posmrtnim ostacima supruga i sina Mirze, kojeg je usvojila od Safije.
 

 

Brojnu glumačku ekipu čine Alma Prica, Olga Pakalović, Mustafa Nadarević, Miraj Grbić, Izudin Bajrović, Minka Muftić, Mijo Jurišić i drugi.
 
Reditelj Arsen Ostojić istaknuo je nakon projekcije novinarima da mu je posebno drago što je premijera filma održana u Sarajevu, te da reakcija publike pokazuje da je film dirnuo publiku i našao put do njihovih srca. Naveo je da mu je Feđa Isović pokazao odličan scenarij za koji je odlučio da mora biti stavljen na filmsko platno, te da tu nije bilo kalkulacije.  
 
"Ovo nije ratni, već prijeratni i poslijeratni film. Da su se neke istine kazale prije rata, ne bi bilo ni ovoga što se desilo u ratu i nakon rata. Negdje na neki dublji metaforički način film govori i o Jugoslaviji i o našim krajevima, ljudima, te godinama i decenijama iza nas", kazao je Ostojić.
 
Govoreći o elementima istinite priče, on navodi da u selu Suhi dol pored Prijedora živi Muharem Fazlić, dok je njegova žena Zahida preminula prošle godine. Oni su tražili svog sina Emira ubijenog u ratu, ali nisu mogli da pronađu njegove ostatke jer on nije bio njihov biološki sin. Ostojić podcrtava da je film samo dijelom nadahnut njihovom tragičnom pričom, ali nije baziran na njoj.
 

 

Glumica Alma Prica, koja u filmu igra Halimu, ističe da je svaka uloga teška na svoj način, ali da je nakon razmišljanja o ovoj priči prije i poslije snimanja filma shvatila da uloga nije nimalo teška u poređenju sa sudbinom tih ljudi, te svemu što su prolazili i prolaze i danas u ovim krajevima.
 
"Scenarij je inspirisan jednom nesretnom i tragičnom pričom, koja zaista ima elemente grčke tragedije. Ali, to su tako emotivno bogata lica, to su zapravo potisnute emocije, posebno kod Halime. Nije bilo teško uživjeti se u sve to što je tako ljudski blisko i tako prepoznatljivo. Nešto što dođe do ruba pakla nije teško prepoznati", mišljenja je Prica.
 
Ona smatra da nijedan film na svijetu ne može popraviti tragedije koje se dešavaju, ne samo u BiH i proteklom ratu, već naglašava da ovakva priča nema svojih prostornih, vremenskih ni jezičkih granica, već je univerzalna i dešava se u cijelom svijetu.
 
"Svi su ovi naši životi zapravo kratki predasi između ratova. Ti filmovi su zato izuzetno potrebni. Ratna tema i tužna drama puna teških emocija – takvi filmovi ne mogu popraviti tu tragediju, možda ne mogu ni promijeniti bol u ljudima kojima su se takve stvari dogodile, ali se mogu približiti toj boli u nekom umjetničkom metaforičkom smislu. Zato bih volila da ovaj Halimin i Safijin put bude jedan od onih antiratnih filmova koji su protiv zaborava i za poruku - ne ponovilo se", zaključila je Prica.
 
Film "Halimin put" za sedam dana će premijerno biti prikazan i u Zagrebu, nakon Pule i Sarajeva.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala