Istraživanja profesora s Veterinarskog fakulteta
Opasni očni crv pronađen kod pasa i mačaka
Lovački psi u Rudom kod kojih je nađen parazit
FOTO: Avaz
Opasni očni crv pronađen kod pasa i mačaka

Nakon što je nedavno u oku psa kojeg je vlasnik iz Sarajeva vodio u prirodu u okolinu Rudog nađen opasni očni crv "thelazia callipaede", stručnjaci s Veterinarskog fakulteta otkrili su još nekoliko zaraženih životinja istim parazitom.

Prijenosnici muhe

Kako nam je kazala Selma Filipović, profesorica na Veterinarskom fakultetu, crv koji je karakterističan za podneblje Azije i kojeg na čovjeka mogu prenijeti jesenje muhe, uočen je čak i kod jedne mačke.

- Od vlasnika oboljelog labradora kod kojeg smo najprije otkrili crva dobili smo podrobne informacije o tome gdje se sve životinja kretala. To nam je bio povod da posjetimo Rudo, gdje se pas kratkotrajno družio s lovačkim psima. Oftalmološkim pregledom većeg broja lovačkih pasa i jedne mačke kod svih smo ustanovili prisustvo "thelazia callipaede", što je potvrdio i doc. dr. Jasmin Omeragić, šef Laboratorija za parazitologiju Veterinarskog fakulteta - navela je Filipović.

Isti simptomi

Životinjama su na licu mjesta iz očiju izvađeni crvi, nakon čega su dobili injekcije protiv parazita. Filipović pojašnjava da su simptomi ove bolesti isti i kod životinja i kod ljudi. "Thelazia callipaeda" izaziva teško oštećenje oka, a ukoliko se ne liječi na vrijeme, može dovesti i do gubitka vida. Kod zaraženih se javlja konjuktivitis s gnojnim iscjetkom i bol.

- Smatramo da otkrivanje parazita u ovolikom postotku ukazuje na potencijalnu alarmantnost i neophodna daljnja istraživanja širom Bosne i Hercegovine da bi se ustanovio eventualni rizik za ljude.

Slučajevi u Italiji i Francuskoj

- Istražujući stručnu literaturu, ustanovili smo da je prisustvo očnog crva nedavno prijavljeno i kod ljudi u Italiji i Francuskoj. Zato apeliramo na veterinare u svim kantonima da u slučaju otkrivanja ovog parazita to odmah prijave na katedru za hirurgiju s oftalmologijom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu - naglasila je profesorica Filipović.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala