Nedostaci novih kartica za osobe s invaliditetom
Mogu parkirati samo uz potvrdu da su vlasnici vozila
Izgled nove kartice za invalide
FOTO: Avaz
Mogu parkirati samo uz potvrdu da su vlasnici vozila

Nove kartice za osobe s invaliditetom, čija je primjena počela ove godine, olakšale su kretanje ovoj populaciji stanovništva. Prije početka primjene ovih kartica zabilježeni su slučajevi u kojima nesavjesni pojedinci zloupotrebljavaju oznake za invalide nalijepivši ih na svoje automobile. Iz tog razloga rezervirana parking mjesta za osobe s invaliditetom bila su često zauzeta.

Prema riječima vozača s invaliditetom, problem su im predstavljale osobe koje nisu invalidi, a isticale su na svojim vozilima naljepnice radi korištenja njihovih parking mjesta u gradu. Da bi se to spriječilo, uvedene su nove kartice na kojima su navedeni lični podaci korisnika.

Osim toga, nedavno je na parking mjestima za invalide postavljena i uočljiva plava podloga da bi se i na taj način pokušalo utjecati na nesavjesne vozače.

Udruženje RVI paraplegičara, nakon nedavno održanog sastanka s ministrima saobraćaja i unutrašnjih poslova, očekuje rješavanje njihovih problema, ali i izmjene nekih nelogičnosti na izdatim karticama.

Kako nam je kazao predsjednik Udruženja RVI paraplegičara Mušan Kamenica, kartice za korištenje parking mjesta važe samo za one koji posjeduju vlasničku dozvolu za vozilo, a, s druge strane, onemogućavaju parkiranje onim invalidnim osobama koje u svom vlasništvu nemaju automobil.

Kamenica kaže da to predstavlja veliki problem, pogotovo zato što u Udruženju postoje osobe koje voze njihove članove na potrebne lokacije u gradu, ali sada se, uz korištenje ove kartice, ne mogu parkirati jer ne posjeduju vlasnički papir o vozilu koje koriste za prijevoz.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala