ODLUKA KOSOVA

Petru Petkoviću zabranjena posjeta Kosovu za Vaskrs

Petković je, kako se navodi u priopćenju, planirao da za Uskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani

Petar Petković. Fena

FENA

3.5.2024

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo priopćila je u petak da je njezinom direktoru Petru Petkoviću vlast u Prištini zabranila da posjeti Kosovo za Uskrs.

Petković je, kako se navodi u priopćenju, planirao da za Uskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, jutarnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom posjeti i manastir Draganac.

"Iako je posjeta bila isključivo vjerskog karaktera i obuhvatala isključivo posjete manastirima, svetinjama Srpske pravoslavne crkve, u duhu najvećeg praznika u Srba, bez ikakvih političkih intencija, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja njegovu posjetu zabranile", navodi se u priopćenju.

Kancelarija je navela da kosovski premijer Albin Kurti već više od godinu dana brani Petkoviću da posjeti Kosovo, navodeći da su te zabrane "bez ikakvog osnova, kao i da predstavljaju direktno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posjetama, posebno kada je riječ o glavnom pregovaraču srpske strane u Dijalogu".

"Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o posjeti direktora Petkovića na vrijeme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Bruxellesu", dodaje se u priopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.