OLAKŠANJE

Kosovari bez viza u Ujedinjene Arapske Emirate od 22. februara

Građani Kosova od 1. januara ove godine bez viza mogu da putuju i u evropske zemlje Šengen zone

Kosovski pasoš. Canva

Anadolija

23.1.2024

Građani Kosova će od 22. februara ove godine moći da putuju bez viza i u Ujedinjene Arapske Emirate, saopštila je zamjenica kosovskog premijera i ministarka vanjskih poslova Donika Gervala.

- Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Republike Kosovo i Ujedinjenih Arapskih Emirata za liberalizaciju viza za građane Kosova, danas smo dobili verbalnu notu od Ministarstva vanjskih poslova UAE, preko koje smo obaviješteni da Memorandum o razumijevanju, potpisan 11. 01. 2024. stupa na snagu 22. 02. 2024 - navela je Gervala.

Ona se za uspješan završetak ovog procesa, zahvalila predsjednici Kosova Vjosi Osmani za njen doprinos postizanju ovog sporazuma s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom (Mohamed bin Zayed Al Nahyan) i ministrom vanjskih poslova Abdulahom bin Zajdom Al Nahjanom.

Šefica kosovske diplomatije je ocijenila da je Kosovo obezbijedilo ne samo slobodu kretanja građanima, nego i sigurnim koracima jača svoj međunarodni subjektivitet.

Građani Kosova od 1. januara ove godine bez viza mogu da putuju i u evropske zemlje Šengen zone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.