HOROR U HRVATSKOJ

Mrtvim teletom napunjenim vrlo opasnim otrovom pokušali namamiti i ubiti vukove

Ova praksa neučinkovita je u rješavanju sukoba s predatorima poput vukova, a opasna je i za ljude, kućne ljubimce, lovačke pse...

Otrov na lešu teleta. Udruga Biom

D. H.

23.12.2023

U petak poslijepodne kriminalističkoj policiji u Gračacu prijavljen je slučaj novog pokušaja trovanja divljih životinja na području Mazina. Korišteni otrov u obliku plavih kristalića najvjerojatnije je pesticid na bazi karbofurana koji je u Hrvatskoj u potpunosti zabranjen od 2016. godine.

Mrtvo tele napunjeno vrlo opasnim otrovom postavljeno je u pokušaju ubijanja vukova, no ujedno predstavlja i velik rizik za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi.

- Radi se o vrlo otrovnoj tvari koja već u vrlo malim količinama može otrovati cijeli Mazin, Bruvno i Gračac. Ilegalno trovanje je jako opasna praksa koja ima trajne posljedice na prirodu i okoliš. Ova praksa ne samo da je neučinkovita u rješavanju sukoba s predatorima poput vukova, nego je i opasna za ljude, kućne ljubimce, lovačke pse te ugrožava opstanak strogo zaštićenih ptica grabljivica - supova, orlova i sokolova. Hororu karbofurana treba stati na kraj i tražiti civilizirano rješenje za zaštitu stoke - kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

Mamac je pronađen svjež čime je spriječen veći broj žrtava.

“Brza reakcija - prijava policiji i osiguranje mjesta događaja ključno je za sprječavanje masovnog trovanja divljih životinja i pravilno procesuiranje kaznenog djela. Posebno nas žalosti činjenica da se koristi ovo božićno, blagdansko vrijeme za provedbu vrlo opasnih zločina protiv prirode”, poručuje Slocinski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.