PRENOSIMO

Jutarnji list: Hrvatska je glasala protiv hitnog primirja u Gazi zbog Hamasa, ustaša i SAD-a

Njemačka se suzdržala jer ima veliku islamsku manjinu koja bi mogla negativno reagirati na takvu odluku, ističe

Kako su glasale države. Screenshot

S. S.

28.10.2023

Hrvatska je među 14 država koje su glasale protiv rezolucije kojom se traži “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje" između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi”. Protiv su glasale još i Austrija, Češka, Mađarska, Izrael i SAD, uz neke manje zemlje, Fidži, primjera radi. Suzdržalo se od glasanja 45 država među kojima su Njemačka i druge članice EU, piše Željko Trkanjec za Jutarnji list.

- Hrvatska je jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoodbranu. Uzeti treba u obzir i hrvatsku modernu historiju i genocid koji su zločnici Pavelićeva režima provodili protiv Židova, Srba i Roma. Razlog je to više da stanemo uz Izrael. Procjena je naše vlade bila da je ovo trenutak u kojem moramo biti na strani Sjedinjenih Država, također.

Njemačka se suzdržala jer ima veliku islamsku manjinu koja bi mogla negativno reagirati na takvu odluku. Francuska i Španija su glasale za rezoluciju, prva zbog islamske zajednice, najveće u Evropi i historijskih veza s Bliskim istokom, Madrid jer ima izuzetno dobre odnose s Palestincima.

Većina EU je dakle glasala protiv ili se suzdržala svjesna da bi primirje išlo isključivo na ruku teroristima Hamasa koji bi se mogli reorganizirati. Ako smo protiv primirja koje bi u Ukrajini išlo na ruku agresoru, Rusiji, tada smo i protiv primirja koje bi išlo na ruku teroristima, Hamasu. EU je na samitu koji je upravo završio predložio “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku - napisao je Trkanjec za Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.