PEKING

Vučić se sastao sa Si Đinpingom: Potpisana četiri sporazuma između dvije zemlje

Najvažniji sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini

Sa održanog sastanka. Tanjug

H. J. I.

17.10.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsjednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom (Xi Jinping) u Pekingu.

Nakon sastanka, potpisani su bilateralni dokumenti između dvije zemlje. Najvažniji sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini koji potpisuju ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine. 

Sporazum o slobodnoj trgovini

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine obuhvatit će 10.412 srbijanskih tarifnih pozicija, odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Osim tog sporazuma, potpisani su i Memorandum o razmjeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Ko je sve prisustvovao sastanku

Potpis na Memorandum o razmjeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsjedavajući u Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Sastanku dvojice predsjednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministrica kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorica Srbije u Kini Maja Stefanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.