PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: "U četiri oka" sa Zelenskim ujutro, razgovori sa Fon der Lejen bili veoma dobri

Vjerujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić

Aleksandar Vučić. Tanjug

H. J. I.

21.8.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini uoči neformalne večere za lidere regiona, koju organizuje grčki premijer Kirijakos Micotakis, da će se sutra sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

U "četiri oka" sa Zelenskim

- Želim da vas obavijestim da ću sutra ujutru na zahtjev ukrajinskog predsjednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sjesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u posljednje vrijeme događalo oko Kosova, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja - rekao je Vučić.

Vjerujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da će grčki premijer Kirijakos Micotakis iako Grčka zvanično ne priznaje Kosovo sastati sa Albinom Kurtijem.

- Evropski predstavnici kada govore u Srbiji o netransparentnosti zaboravljaju da nas zamole da ne govorimo ko će biti na sastanku. Čudan neki format u Atini, ne razumijem kako je pravljen, ali to je pitanje za domaćine, pozvani smo pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali kako ko i kako na koji način, zbog njihovih bilateralnih odnosa negdje neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je i Priština iako Grčka ne priznaje Kosovo - rekao je Vučić.

Kazao je da će čak Micotakis imati i bilateralni sastanak sa Kurtijem, kako je rekao, u atinskim kancelarijama.

Važni infrastrukturni projekti

- Pozvani su Hrvati, valjda kao veliki prijatelji poznavaoci svih nas na Balkanu, kao i Rumuni i Bugari, a Mađari interesantno nisu. Pozvani su i Volodimir Zelenski i zbog njegove bezbjednosti nismo mogli da govorimo ko će biti prisutan, i predsjednica Moldavije Sandu - naveo je Vučić.

Kazao je da će biti interesantno na večeri koja će početi za oko sat vremena.

- Razgovori sa Ursulom fon der Lejen su bili veoma dobri, ozbiljni i odgovorni, nikada sasvim laki iz raličitih razloga, ali to je sve logično. Govorili smo o važnim infrastrukturnim projektima, zamolio sam je da pomogne u izgradnji brze pruge Beograd - Niš, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti enegetike, rudarstva i zelene energije.

Govorili smo i o svim važnim političkim pitanjima, od dijaloga BG-PR. Uskoro u Beogradu ponovo očekujem Miroslava Lajčaka. Govorili smo i o drugim temama, odnosu prema Rusiji. Imali smo vrlo korektan razgovr sa Ursulom - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.