NEZABORAVNI IZLASCI SUNCA

Ova predivna plaža najduža je u Hrvatskoj, njeno ime veže se uz legendu

Kraljičinu plažu je američki Travel Channel uvrstio na popis 100 najljepših plaža svijeta

Jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj. Dino Stanin/Sime Zelic/PIXSELL

D. H.

22.7.2023

Najduža je hrvatska pješčana plaža, a njeno je ime povezano s legendom. Za vrijeme boravka u Ninu prvi hrvatski kralj Tomislav, promatrajući s kraljicom nezaboravne izlaske sunca s pogledom na planinu Velebit, uživao je u rijetkim opuštenim trenucima. Stoga kad bi dolazili u Nin, obiteljske trenutke na plaži provodili su upravo ovdje, gdje je Jelena otkrila i blagodati ljekovitog blata.

Desetak metara plićaka

Zanimljivost je i to da na putu do plaže treba prijeći desetak metara dugi plićak, a u blizini plaže najveći je lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Nin je 1960. godine upisan kao lječilišno mjesto na moru s organiziranim Lječilištem Nin na otvorenome, gdje se tijekom ljetnih mjeseci terapija pod medicinskim nadzorom odvija već više od 60 godina.

Ova se plaža jako svidjela i reality zvijezdi Bridget Marquardt i manekenki Sari Underwood koje su Hrvatsku posjetile prilikom snimanja serijala Bridgetine seksi plaže Hrvatska. Posjetile su ljekovito blato kraj Kraljičine plaže i na kraju oduševljeno preporučile Hrvatsku čak i prije Havaja, Španjolske i Barbadosa.

Plitko i toplo more

Do plažnog dijela izgrađena je mreža pješačkih drvenih staza kroz jedinstveno bioraznoliko područje gdje "rame uz rame" leže čak četiri staništa mreže NATURA 2000 s endemskim i rijetkim biljnim vrstama. Upravo takvo oblikovanje prirode, prema tumačenju biologa, predstavlja prirodni botanički vrt jedinstven u Hrvatskoj, a možda i u Europi.

Zbog plitkog i toplog mora posebno je privlačna obiteljima s bebama i malom djecom te ljudima starije životne dobi, a izvan glavne sezone omiljeno je mjesto za duge romantične šetnje. Za ljubitelje aktivnosti ninski vjetar pogodan je za jedrenje na dasci, a možete unajmiti pedaline ili uživati u puštanju zmajeva.

Kraljičinu plažu je američki Travel Channel uvrstio na popis 100 najljepših plaža svijeta.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.