ISTRAGE

Policija upala u stan hrvatskog ministra

Povezuju ga sa zlouporabom položaja i ovlasti

Radi se o akciji Uskoka i policije. Agencije

Jutarnji list

19.2.2022

Hrvatska policija jutros je započela pretragu stana ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, neslužbeno saznaje “Jutarnji list”Prema prvim informacijama, povezuju ga sa zlouporabom položaja i ovlasti.


Lista osumnjičenih

Kako “Jutarnji list” neslužbeno saznaje, radi se o akciji Uskoka i policije, a osim Horvata na udaru istražitelja su još jedan aktualni i jedan HDZ-ov bivši ministar.

Čak četvorica ministara, od kojih tri aktualna, jedan državni sekretar te direktorica Uprave u jednom ministarstvu, našli su se jutros na udaru Uskoka i policije zbog sumnji da su tražili zapošljavanje preko veze te dodjele poticaja.

Premda niko iz službenih inistitucija koje provode istragu nije ništa želio reći o akciji, kako "Jutarnji list" neslužbeno saznaje, policija i Uskok sumnjiče, uz ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, i ministra mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića te potpredsjednika Vlade, ministra bez portfelja Borisa Miloševića.

Također, na listi osumnjičenih je navodno i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te jedan državni sekretar iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao i ravnateljica Uprave u jednom ministarstvu. Izvori portala Telegram kažu da istražitelji, kada je riječ o Horvatu, provjeravaju njegovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac koju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima poticaj od Ministarstva privrede u vrijeme dok ga je vodio Horvat.


Omogućila isplate poticaja

Radilo se o vlasniku obrta rođaka Josipe Rimac te obrtu i firmi dvojice njoj bliskih ljudi. Ana Mandac trebala je, sumnja USKOK, poduzeti sve potrebno kako bi te bespovratne novčane podrške osigurala ljudima za koje se Josipa Rimac kod nje založila. Pritom navodno nije smjelo biti dovedeno u pitanje imaju li oni pravo na poticaj, odnosno ispunjavaju li sve uvjete.

Mandac je, stoji u rješenju o provođenju istrage, doista omogućila isplate poticaja firmi i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac. Radilo se, tvrde istražitelji, o dvije potpore od po 200.000 kuna te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185.000 kuna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.