OPET NAPETOSTI

Protesti u Beogradu: Građani i aktivisti žele da se ukloni mural balkanskog kasapina Ratka Mladića

Među okupljenima se nalaze Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović

Policija sprječava sukobe. Filip Krainčanić/Nova.rs

E. T. / Nova.rs

13.11.2021

Aktivisti okupljeni oko Društva za održivu budućnosti - Koraci, ali i članovi drugih organizacija, večeras sa početkom u 18.00 sati započeli su protestni skup na Cvetnom trgu u Beogradu sa ciljem da, kako su najavili, pošalju poruku vlastima i javnosti da lik osuđenog ratnog zločinca ne smije biti predmet zaštite institucija Republike Srbije, a aktivisti i aktivistkinje koji se protive veličanju Ratka Mladića moraju biti podržani od cjelokupne javnosti.


Aktivisti poručuju: "Mural mora pasti". Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi na licu mjesta, među okupljenima se nalaze Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović, kao i još nekoliko desetina građana koji i dalje pristižu. Među okupljenima su i mladići koji koji skandiraju „Aida Srpkinjo“ i „Ratko Mladić“.

Novinar Rade Radovanović obratio se pristalicama koji su protiv murala Ratku Mladiću. 


Aida Ćorović. Filip Krainčanić/Nova.rs

- Građani i građanke, sloboda narodu. Nije genocid bio samo u Srebrenici, bio je u Prijedoru, za dva mjeseca ubili su 102 djeteta- I ne samo tu, bilo je elemenata genocida i u Sarajevu, u Mostaru - kazao je, između ostalog novinar Radovanović. 

Itakao je da je kao građanin Beograda ponosan sam da je Beograd "počeo da cvjeta u cvjetu solidarnosti i empatije prema žrtvama, rekao je Radovanović i poručio momcima koji nose crne majice da se povežu zajedno protiv fašizma.

Pavle Bihali iz pokreta Levijatan. Filip Krainčanić/Nova.rs

Pripadnici policije, koji se već od 16 sati nalaze u blizini mesta gde je zakazan protest formirali su kordon između mladića u crnim majicama, koje predvodi Pavle Bihali iz pokreta Levijatan.

U Njegoševoj ulici, pored Treće beogradske gimnazije koja se nalazi nedaleko od Cvetnog trga, okupila se druga grupa huligana, kojih ima ih oko 100.

Naš reporter javlja da je policija blokirala i sve sporedne ulice koje idu do Cvetnog trga, te da je i tamo formirala kordone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.