REGION

Grabar-Kitarović: Završetak izgradnje Pelješkog mosta između 2021. i 2023.

Fena

26.10.2017

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Stonu, nakon sastanka na kojem je predstavljeno trenutno stanje projekta izgradnje Pelješkog mosta, kako će most biti izgrađen najranije 2021., a najkasnije 2023. godine. 

Grabar-Kitarović rekla je da je na sastanku bilo riječi o tehničkim specifikacijama i dinamici izgradnje mosta, ali i o zaštiti prirode u Malostonskom zaljevu, javila je Hina.

- Cilj je da projekt bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu, sve će ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta - poručila je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako vjeruje da će u Bosni i Hercegovini biti shvaćeno da je projekt od vitalnog značaja za sve te je naglasila kako je još 2006. postignut dogovor o specifikacijama mosta, koji Hrvatska u potpunosti poštuje.

Bosanskohercegovačkim vlastima poručila je da prihvate argumente da je most strateški projekt Hrvatske i EU te da ni na koji način nije usmjeren protiv BiH.

- Važnost mosta nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i privredni značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima. Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim - rekla je hrvatska predsjednica.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da je odabir izvođača za gradnju privodi kraju.

- Pristigle su tri ponude koje se ocjenjuju u Hrvatskim cestama, a krajem iduće sedmice će Hrvatske ceste taj posao privesti kraju. Nakon toga će se donijeti odluka o odabiru. Naravno postoji i žalba, koja se može izjaviti, ali postupak se privodi kraju i imamo osigurana financijska sredstva. Nema razloga da gradnja Pelješkog mosta ne započne - istakao je Butković.

Dodao je kako se početak gradnje Pelješkog mosta može očekivati s početkom 2018. godine, ako ne bude žalbi koje, kako je kazao, početak gradnje mogu odgoditi najviše za mjesec dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.