REGION

Vučić: Bez zapadnog Balkana evropski ekonomski i politički prostor neće biti potpun

Avaz.ba

15.9.2017

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom (Johannesom Hahnom).

Dvojica zvaničnika razgovarala su o evropskom putu Srbije, situaciji u regionu i dijalogu sa Prištinom.

Predsjednik Vučić istakao je da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja vanjskopolitički prioritet Srbije, navodi se u saopćenju Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije. 

- Smatramo da je mjesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun - poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik pozdravio je pristup Evropske unije, po kojem se vrijednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga. 

- Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtjevnijim poglavljima 23 i 24 - rekao je Vučić, prenose srbijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.