Muharem Muha Vojniković postavlja predstavu u SARTR-u
Mrak otjerati ne možemo, svjetlo upaliti moramo
Vojniković: Predstava bi mogla biti regionalna
FOTO: Avaz
 Mrak otjerati ne možemo, svjetlo upaliti moramo

Muharem Vojniković, bh. umjetnik s francuskom adresom, boravi ovih dana u Sarajevu. Popularni Muha najširoj bh. publici poznat je kao muzičar. Mnogi pamte njegove pjesme, poput "Ovo su naše puške", "Hare Krišna, Hare mašala"...

No, Muha se već nekoliko godina u Parizu bavi teatarskom umjetnošću. Tako je po dolasku u Sarajevo sa svojim dugogodišnjim prijateljem Nihadom Kreševljakovićem, direktorom Sarajevskog ratnog teatra, dogovorio da i u bh. prijestonici realizira projekt "Život je lijep!". Kako kaže, riječ je o mjuziklu s kojim ima visoke ambicije.

Nastavak priče

- To bi bilo moje najveće i najkompletnije djelo, za koje sam uradio muziku i scenarij. Uspio sam postaviti predstavu na pozorišne daske u Parizu, gdje je igrala dvije godine, a ovo što sam zamislio u Sarajevu je nastavak te priče - pojašnjava Vojniković.

Objavljen je i CD na francuskom jeziku, ali je na tlu BiH tek u planu bosanska verzija, kao i animirani film za neke od pjesama. Očekivanja u vezi s projektom su velika, jer je, naglašava umjetnik, uloženo mnogo truda, a sama činjenica da je u jednoj zapadnoj državi projekt naišao na pozitivne reakcije, dovoljan je vjetar u leđa za uspjeh na bh. pozorišnoj sceni.

- Prvi korak je da predstavu postavimo u SARTR-u, a drugi je da predstava dobije epitet regionalne tako što će u njoj učestvovati upravo glumci iz regije, kao i tako što će igrati u svim većim regionalnim centrima - ambiciozno ističe umjetnik.

Nakon što se nekoliko godina nije pojavljivao na bh. sceni, radeći na brojnim projektima u Francuskoj, odlučio je da sve to inkomporira i u kulturni milje BiH.

- Istina je da se posljednjih godina nisam mnogo pojavljivao u Bosni, ali sam dosta stvari radio, uradio i napisao. Bila bi šteta ne predstaviti se na bosanskom jeziku i da tek tako pustim da moj dugogodišnji rad propadne bez "ispaljenog metka" - kaže Vojniković.

Nemar države

Kada je u pitanju odnos umjetnosti i umjetnika u BiH i Francuskoj, situacija je neuporediva. U jednoj evropskoj prijestonici kulturnih zbivanja kakav su Pariz i Francuska, jednostavno je baviti se umjetnošću.

- Nemoguće je porediti nešto s ničim, lakše je porediti kruške s jabukama nego kruške s ničim. Mrak otjerati ne možemo, svjetlo upaliti moramo - iskren je Vojniković te dodaje da, i pored sveg nemara državnih institucija za umjetnost, ipak imamo toliko kvalitetnih grupa, filmova, pisaca.

Muharem Vojniković, koji odanost svojoj državi i narodu manifestira kroz umjetnički izražaj, najavljuje da će u svojim djelima pokušati ukazati na mogućnost zajedničkog života bez mnogo svađa i sa što bržom tranzicijom.

"Muha bend" na sceni

Ovih dana završen je novi singl "Muha benda", a zove se "Zakopano blago". Na ovom projektu radili su Alen Omerović, Dušan Vranić, Leda Vojniković i Muharem Vojniković. U pripremi je i spot koji će najesen promovirati povratak "Muha benda" na scenu.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala