VELIKI KONCERT

Pedeseto izdanje “Craiova Muzicala“ festivala: Emir Nuhanović i Stefan Milenković digli publiku na noge

Jedan od najznačajnijih koncerata bio je posvećen velikom kompozitoru Petru Iljiču Čajkovskom

Stefan Milenković i Emir Nuhanović: Sjajan tandem. Društvene mreže

14.12.2023

U jubilarnom pedesetom izdanju Međunarodnog festivala “Craiova Muzicala”, jedan od najznačajnijih koncerata bio je onaj koji je posvećen velikom kompozitoru Petru Iljiču Čajkovskom (Pyotr Ilyich Tchaikovsky). Zahtjevan program koncerta izveli su orkestar „Oltenia“ filharmonije i solista - sad već proslavljeni violinista Stefan Milenković, a sve pod dirigentskom palicom bh. maestra Emira Nuhanovića.

"Italijanski kapričo"

- S prekrasno praznički ukrašenog trga u centru Krajove, koji je prošle godine proglašen najljepše ukrašenim u cijeloj Rumuniji, publika je došetala u koncertnu dvoranu „Oltenia“ filharmonije i ispunila je do posljednjeg mjesta. Koncert je počeo izvođenjem „Italijanskog kapriča“ op. 45, koji je kompozitor počeo komponirati prilikom svog putovanja i boravka u Rimu 1880. godine, a nadahnut italijanskim antologijama i folklornim temama koje je čuo na ulicama Rima - kaže Nuhanović.

Furiozni završetak djela, uz učešće svih orkestarskih linija, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Kao drugu kompoziciju ovog koncerta, maestro Nuhanović odlučio je pred orkestar i publiku postaviti treću i finalnu verziju uvertira-fantazije “Romeo i Julija”, koju je Čajkovski napisao inspiriran Šekspirovim dramama “Oluja” i “Hamlet”.

Publika je s još jačim aplauzom nagradila orkestar i našeg dirigenta za ovu izvedbu „Romea i Julije“, koja im je svojim čestim zvukovnim i orkestracijskim obrtima dočarala ljubav najpoznatijeg para, a koja se rijetko ima priliku čuti, upravo zbog izuzetnih zahtjeva za sve muzičare u orkestru.

U drugom dijelu koncerta, biser violinske literature „Koncert za violinu i orkestar u D-duru“, sa solistom Stefanom Milenkovićem, publiku je ostavio bez daha.

Ovom prilikom ton njegove „Guadagnini“ violine iz 1783. godine u svim lagama ovog instrumenta zvučao je magično.


Emir Nuhanović. Društvene mreže

Vatreni kraj

Milenković je sve pokazao publici: ljepotu zvuka poput Davida Ojstraha (Oystrah), jasnoću i logiku fraze poput Henrika Šeringa (Henryk Szeryng), jasnoću Jaše Hajfeca (Jascha Heifetz), ljubav prema muzici Jehudija Menjuhina (Yehudi Menuhin), ili humor i radost Isaka Perlmana (Itzhak).

Nakon vatrenog i virtuoznog završetka koncerta i posljednjeg akorda publika je gromoglasnim aplauzom i uzvicima nagradila sve aktere ovog djela.


Prvo gostovanje

Iako je naš dirigent u posljednje vrijeme čest gost na prostorima Rumunije, Bugarske i Turske, Milenkoviću je ovo bio prvi koncert u Rumuniji.

Ali poslije ovog uspjeha vrata ovim umjetnicima sigurno će biti širom otvorena u drugim gradovima i s drugim orkestrima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.