BROJNI SADRŽAJI

50 godina kulture Austrije u inozemstvu: Putovanje kreće iz Sarajeva

Sarajevska i bh. Imagine premijera održat će se 15. septembra otvaranjem izložbe arhitekture „100 ideja za Zapadni Balkan

Plakat događaja. Društvene mreže

L. S. R.

30.8.2023

Zahvaljujući regionalnoj inicijativi Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, Austrijski kulturni forum Sarajevo će u povodu obilježavanja 50 godina kulture Austrije u inostranstvu, tokom ove jeseni, uz još jedan značajan događaj u februaru naredne godine, biti domaćin projekta Imagine Arts & Ideas Initiative.

Druge zemlje regiona

Ključne aktivnosti u okviru Imagine programa podrazumijevat će jedinstvene izložbe posvećene arhitekturi, dizajnu i likovnoj umjetnosti ali i niz drugih segmenata pod Imagine okriljem, poput muzičkih i filmskih programa. Osim prezentacije različitih oblika umjetnosti i komunikacije austrijskih s domaćim umjetnicima_ama, Imagine će promovirati i savremene koncepte življenja u duhu poštovanja ekoloških standarda, te stvaranja humanijeg društva zasnovanog na principima lične odgovornosti pojedinaca i pojedinki.

Svoje putovanje Imagine počinje u Sarajevu, nakon čega će po ovom modelu program predstavljanja austrijske kulture biti nastavljen u drugim zemljama regije.

Sarajevska i bh. Imagine premijera održat će se 15. septembra otvaranjem izložbe arhitekture „100 ideja za Zapadni Balkan. Dizajniranje urbanih imaginarija“ u bivšoj Austrijskoj kući. Sama postavka biće upriličena u okviru tradicionalne bh. manifestacije Dani arhitekture u Sarajevu, čiji kustosi Hubert Klumpner i Michael Walczak, osnivači interdisciplinarnog dizajn studija Urbanthinktank_next iz Züricha, su osmisli i ovu izložbu. Ona će poslužiti prepoznavanju potencijala za stvaranje održivije i fleksibilnije arhitekture, urbanizma i dizajna u skladu sa evropskim i univerzalnim vrijednostima slobode, jednakosti i solidarnosti te biti i uvid u mogućnost urbanih transformacija u postsocijalističkom i postkonfliktnom društvu.

„Koralni greben. Regenerativni dizajn"

Od početka oktobra u Historijskom muzeju u Sarajevu, bit će predstavljeno i prvo izdanje eksperimentalnog izložbenog formata „Koralni greben. Regenerativni dizajn". Ova izložba dizajna koristi poetsku metaforu „koralnog grebena" kao šokantnog pokazatelja globalne klimatske krize, ali i kao inspiracije za buduće strategije „regenerativnog dizajna". Koncipirana je i kao izložba kojom započinje saradnja sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i njenim profesorima i studentima. Kustos izložbe je poznati bečki studio za industrijski dizajn EOOS Next koji se zajedno sa Institutom za istraživanje dizajna iz Beča bavi pojmom “regenerativnog dizajna”, koji svoje ostvarenje nalazi u principima prirode.

Zahvaljujući Imagine inicijativi, a u saradnji sa Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine, u februaru 2024. izložbom likovne umjetnosti EX SITU Centra za savremenu umjetnost < rotor > iz Graza pažnja će biti posvećena bosanskom alpskom tritonu, vodozemcu pred izumiranjem, o kojem većina domaćeg stanovništva zna jako malo ili najčešće ne zna ništa. A nalazi se, još uvijek, na planini Vranici, u središtu Bosne i Hercegovine.

Jazz festival

Austrijski kulturni forum Sarajevo će sa svojim aktivnostima u okviru Imagine projekta otići i u druga mjesta BiH, tamo gdje umjetnički doprinos u ovom trenutku može biti najsvrsishodniji. Poput Vlasenice u kojoj se njeni stanovnici_e bore protiv izgradnje fabrike za preradu plastike. Tim povodom će krajem septembra biti prikazan film „Izvan prostora i vremena“ u režiji istaknutog austrijskog reditelja Nikolausa Geyrhaltera u Istočnom Novom Sarajevu.

Tokom predstojećeg Jazz festivala, jednog od najznačajnijih umjetničkih događaja u Bosni i Hercegovini, bh. umjetnik Damir Imamović nastupiće sa austrijskom umjetnicom Sofijom Labropoulou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.