UMJETNOST

Ove dvije slike bi se ove sedmice mogle prodati za 10 miliona dolara

Prije gotovo 200 godina u Christie'su ih je kupio predak današnjih vlasnika koji žive u Velikoj Britaniji

Slike. Printscreen

D. R.

3.7.2023

Dva novootkrivena platna koja je naslikao Rembrandt, ujedno i posljednji poznati par portreta nizozemskog majstora koji je ostao u privatnoj kolekciji, mogao bi ove sedmice na aukciji postići cijenu od oko 10 miliona dolara.

Vrijednost slika s umjetnikovom signaturom i godinom nastanka (1635.), koja prikazuju bliske prijatelje umjetnikove obitelji, bračni par Žana Vilemsa van der Plujma (Jana Willemsza van der Pluyma) i Žapagena Čarlsa (Jaapgena Carelsa), procijenjena je na pet do osam miliona funti ili 6.35 do 10.16 miliona dolara.

Prije gotovo 200 godina u Christie'su ih je kupio predak današnjih vlasnika koji žive u Velikoj Britaniji.

- Iznimno se rijetko dogodi da slike velikih majstora ovako dugo ostanu nepoznate javnosti. Stoga nikada dosad nisu bile zavedene ni u jednoj od evidencija o Rembrandtovu opusu -  rekao je u petak Rojtersu zamjenik predsjednika Odjela za slike starih majstora u Christie’su, dodavši da je platna analizirao amsterdamski Rijksmuseum.

Portreti će biti vrhunac aukcije Christie'sa koja se 6. jula održava pod nazivom "Old Masters Part I Sale" i dio je Sedmice klasika aukcijske kuće.

U ponudi je i platno španjolskoga renesansnog slikara grčkog porijekla El Greka, "Polaganje Krista u grob" (procjena: 6 miliona - 8 miliona funti) te bista Jelene Trojanske neoklasičnoga kipara Antonija Kanove (procjena: 2.5 miliona - 4 miliona funti).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.