LIČNOST SEDMICE

Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH: Ključna uloga

Nije se „pecao“ na kojekakve prozivke, već je smireno i strpljivo koračao ka onome u šta je bio siguran, a to je da je BiH mjesto u Evropi

Johan Satler. Dejan Rakita / PIXSELL

Nerma Ajnadžić

31.3.2024

Približili smo se za još jedan korak Evropi nakon što smo dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Uopće ne umanjujući trud, rad i zalaganje domaćih političara, jednu od najznačajnijih uloga u tome je imao šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Produžen mandat

Čovjek je to koji je prije više od četiri i po godine došao u BiH, a, kako se čini, otići će sa stilom. Naime, iako mandat diplomata traje četiri godine, EU je 2023. Satlerov produžio za još godinu, odnosno do avgusta 2024.

A uradio je mnogo toga za našu državu, najviše da se BiH vrati na evropsku scenu kao država vrijedna pažnje i približi se demokratskim društvima, kojima i težimo.

Možda mu se malo i posrećilo s tim, a možda je njegovom uspjehu u BiH doprinijela činjenica da odlično poznaje ovaj region, s obzirom na to da je krajem devedesetih bio angažiran i u Sarajevu i u Tirani.

Nije se „pecao“ na kojekakve prozivke, već je smireno i strpljivo koračao ka onome u šta je bio siguran, a to je da je BiH mjesto u Evropi. Sigurno će u historiji naše zemlje ostati upamćen kao neko ko je zaista dao ogroman doprinos i zalagao se, kako mi to u Bosni kažemo, i srcem i dušom, ali i pameću za ovu malu balkansku državu u srcu Evrope.

Bolje sutra

Isticao je uvijek pozitivne stvari pred međunarodnim zvaničnicima, želeći poručiti kako BiH nisu samo političari ove zemlje, već da građani žele bolje sutra, da odrastaju, stasavaju i ostaju u svojoj državi.

Iskustvo na zapadnom Balkanu

Ambasador Johan Satler rođen je u Austriji, diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Inzbruku, a doktorirao političke nauke na Univerzitetu u Beču. U ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, posmatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. Radio je kao šef Odjela za zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u ministarstvu vanjskih poslova Austrije, bio je ambasador u Albaniji, a na sadašnjoj dužnosti u BiH je od 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.