LIČNOST DANA

Vinisijus Žunior: Borac protiv rasizma

Brazilac prkosi onima što siju mržnju

Vinisijus: Neće pokleknuti. AP

26.3.2024

Brazilski reprezentativac i prva zvijezda madridskog Reala Vinisijus Žunior (Vinicius Jr.) u prošlosti je nekoliko puta prolazio kroz pravu torturu od protivničkih navijača.

Krilni napadač je omiljena meta navijačima širom svijeta, a ti problemi se pogoršaju kada dođe u situaciju da igra neki od derbija.

Navijači Atletiko Madrida vješali su njegove lutke preko mosta, a nije rijetkost ni da mu posvete pjesme u kojima ga, „vrlo kreativno“, nazivaju čimpanzom. Rat Vinisijusa i protivničkih navijača dobio je novu epizodu, nakon što je Brazilac u više navrata tražio od UEFA-e i FIFA-e, kao krovnih organizacija svjetskog fudbala, da reagiraju na ovo. Očekivano ili ne, oni bi se na njegove molbe oglušili.

Na konferenciji za novinare održanoj pred susret sa Španijom, Vinisijus je izgleda napokon eksplodirao i nije uspio više zadržati emocije.

- Žao mi je, želim samo da igram nogomet i uradim sve što mogu za svoj klub i porodicu. Ne želim više gledati crnce kako pate - rekao je.

Možda ovaj put, ako su već griješili u prošlosti, krovne organizacije reagiraju kako treba pa pronađu rješenje - jednom zasvagda. Čest je komentar da su oni fudbaleri i da zarađuju basnoslovne cifre, ali na kraju dana i oni zaslužuju rad u relativno normalnom okruženju. Volio bih vidjeti ove što ga nazivaju kojekakvim imenima da njima neko dođe na radno mjesto i konstantno ih naziva pogrdnim nazivima. Mada, moguće da im se to i radi, pa ne znaju za bolje...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.