KOMENTAR DANA

Hljeb i mir

Ohrabrujuće bi zvučalo kada bi neka od institucija analizirala utjecaj pada njemačke ekonomije na broj radnih mjesta u BiH

Kako će se kriza u Njemačkoj odraziti na BiH. Facebook

Alen Bajramovic

27.6.2023

Kompletna pažnja javnosti već danima je usmjerena na događaje u Rusiji, poteze i poruke Milorada Dodika i nasrtaje RS na Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

S razlogom, jer oružana pobuna plaćenika u Rusiji, tih pasa rata što su krv i nesreću donijeli gdje god su kročili, potvrđuje odgovor naroda ovih prostora na svaki spomen rata bilo gdje u svijetu – ko rat želio, u kući mu bio!

S druge strane, sve otvoreniji i drskiji nasrtaji iz RS i nekažnjene prijetnje otcjepljenjem pola države ne mogu ostaviti ravnodušnim nikoga ko se još sjeća kako je završio prethodni pokušaj podjele onoga što se podijeliti ne da.

U kovitlacu krupnih političkih tema i udarnih vijesti, u kojem ni one o zemljotresima ne traju dugo, nadati se da neko, barem krajičkom oka, prati i ekonomska kretanja i upozorenja analitičara da pad inflacije ne prate cijene osnovnih životnih namirnica.

Alen Bajramović. Avaz

Ohrabrujuće bi zvučalo kada bi neka od institucija analizirala utjecaj dramatičnog pada njemačke ekonomije na broj radnih mjesta u BiH, jer radi se o najvažnijem vanjskotrgovinskom partneru naše zemlje. Dok ekonomisti njemačkoj privredi, koja je u prvom tromjesečju ušla u recesiju, najavljuju teška vremena, brdo izazova i bolest koja neće brzo proći, njihove kolege u BiH ističu da će se kriza u Njemačkoj na BiH odraziti kroz gubitak poslova i radnih mjesta, smanjenje investicija i doznaka od naših ljudi koji žive i rade u toj zemlji, pa čak i povratak mnogih kućama.

U jeku političkih bitaka o krupnim političkim pitanjima bilo bi racionalno, više nego poželjno – a zbog dosadašnjih iskustava da se svaki povjetarac u svijetu kod nas pretvori u oluju – čak i nužno, konačno se posvetiti ekonomiji.

Onome od čega građani žive ili s čime preživljavaju. Gladnima im je teže fokusirati se na planove i slijediti samozvane zaštitnike „nacionalnih interesa“ koje su odavno prozreli jer jedini zajednički vrhunski nacionalni interesi su hljeb, mir i ostanak kod kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.