U "Uniji veterana BiH" podržavaju premijera Nikšića
Zakon o povoljnom penzionisanju sasvim realan
Kulosman: Dovoljno je 206 miliona KM
FOTO: Avaz
Zakon o povoljnom penzionisanju sasvim realan


Iz Jedinstvene boračke organizacije "Unija veterana BiH" smatraju da je novo zakonsko rješenje o povoljnom penzionisanju, koji je predložila Vlada FBiH sasvim realno te da će istrajati u namjeri da se ovaj zakon uputi na usvajanje u parlamentarnu proceduru. U "Uniji veterana" BiH navode da uvođenje novih korisnika u pravo neće iziskivati nova sredstva iz budžeta, kako mnogi tumače, jer će se sve uklopiti u predviđena sredstva od oko 206 miliona KM.

- Prvi put se u pravo uvode ratni vojni invalidi koji imaju 35 godina radnog staža, bez obzira na godine života i oni koji imaju 55 godina i najmane 20 godina radnog staža. Znači svi oni mogu aplicirati za povoljnu penziju - kaže Saud Kulosman, predsjednik "Unije veterana BiH".

Kulosman pojašnjava da je novitet u ovom radnom meterijalu Zakona o povoljnom penzionisanju što RVI od 60 posto invaliditeta i više, proglašeni vojno nesposobnim mogu ostvariti povoljnu penziju, kao i pripadnici MUP-a.

- Ovakvim načinom Nikšić ustvari želi ublažiti višegodišnju diskirminaciju prema ostalim segmentima boračke populacije. Ovo je realno rješenje ako se zna da se veliki broj boraca bori za goli opstanak. Nema favorizacije i dosta je bilo diskriminacije - smatra Kulosman.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala