Savez penzionera Federacije BiH upozorava
Upitna isplata penzija za prva tri mjeseca 2013.
Omerefendić: Situacija je teška
FOTO: Avaz
Upitna isplata penzija za prva tri mjeseca 2013.

 

 

Savez penzionera Federacije BiH svjestan je da je Zavod PIO FBiH u teškoj situaciji i da realno postoji mogućnost za ne bude osigurano dovoljno sredstava za isplatu penzija za prva tri mjeseca ove godine, izjavio je za "Dnevni avaz" Omer Omerefendić, predsjednik Saveza.

- Prije nekoliko dana razgovarao sam s direktorom Zavoda Zijadom Krnjićem. Dogovoreno je da se uputi pismo Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH i zatraži finansijska pomoć za isplatu penzija za prva tri mjeseca ove godine, jer su svake godine prihodi Zavoda na početku mjeseca manji - kaže Omerefendić.

Kako kaže, iako je finansijska situacija u Zavodu PIO teška, penzioneri neće odustati od zahtjeva da se njihova primanja ove godine povećaju za 10 posto.     

- U finansijskom planu Zavoda PIO nije predviđeno povećanje penzija ni za jednu marku u ovoj godini. Tražili smo da budžet Zavoda za 2013. bude veći za 39 miliona KM od predloženog. No, to nije odobreno. Također, jasno nam je da se naša primanja ne mogu povećati od doprinosa, ali mogu iz drugih izvora - naveo je predsjednik Saveza.

Vlada FBiH priznala dug

Ističe da se penzije mogu povećati od sredstava koje će Vlada FBiH vratiti od duga za isplaćene vojne penzije te od rudnika koji duguju za uplatu doprinosa.

- Vlada je priznala dug od 180 miliona KM. Ove godine trebali bismo dobiti od Vlade dio koji iznosi 18 miliona KM. Rudnici duguju oko 10 miliona KM. Osim toga, očekujemo prodaju imovine Zavoda koja nije u funkciji, a radi se o domovima penzionera - ustvrdio je Omerefendić.   

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala