Nezakonito zapošljavanje u Federalnom parlamentu
U stručnim službama rade šumari i frizeri
FOTO: Avaz
U stručnim službama rade šumari i frizeri

 

 

Zbog višegodišnjeg nezakonitog zapošljavanja osoba u Stručnim službama Parlamenta Federacije BiH provedenog, umjesto po konkursnim procedurama, putem stranačkih, rodbinskih i prijateljskih veza, u proteklom periodu na adresu ove najviše zakonodavne federalne institucije stiglo je više upozorenja od Federalne inspekcije, Federalnog ministarstva pravde te Odbora državne službe FBiH.

Viši referent

Najviše nezakonitog zapošljavanja bilo je u stručnim službama Doma naroda Parlamenta FBiH te u Zajedničkoj službi. Prema nezvaničnim informacijama, u proteklim godinama je prema ugovorima o djelu u Zajedničku službu Parlamenta FBiH primljen prijatelj bivšeg predsjedavajućeg Doma naroda Stjepana Krešića (nekada član HDZ-a, danas HSP-a), zatim supruga rođaka aktuelnog sekretara Doma naroda Izmira Hadžiavdića, kao i dva prijatelja bivše SDA-ove gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, a od kojih jedna osoba ima tek završenu osnovnu školu!

 

Pavlović: Iskoristila mandat

 

Također, na zahtjev bivše predsjedavajuće Doma naroda Karoline Pavlović (NSRzB) uposlene su dvije osobe u Ured predsjedavajućeg tog doma. "Preko štele", po liniji SDA, najviše je bilo zapošljavanja u službe Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Zato tu, između ostalih, radi rodbina visokopozicioniranog dužnosnika SDA i državnog parlamentarca Šemsudina Mehmedovića, a mjesto višeg referenta u pisarnici Zajedničkih službi Parlamenta FBiH dobila je kćerka bivšeg SBiH-ovog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Vahida Heće.

Postoje dokazi

Kvalifikaciona struktura uposlenih u Federalnom parlamentu je takva da je najviše veterinara, šumara, drvoprerađivača, frizera!

Mediji su u posljednje vrijeme pisali da je većinu rodbine i prijatelja funkcionera uposlio aktuelni sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić, koji se na toj funkciji nalazi još od 2003. godine. Prema dokumentaciji koja je u našem posjedu, federalni upravni inspektori više puta su poništavali Hadžiavdićeva rješenja o zapošljavanju osoba u Zajedničkoj službi, no on ih do danas nije ispoštovao.

Također, članovi Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Parlamenta FBiH su od njega bezuspješno tražili da ispoštuje rješenja inspekcije, mišljenja Helsinškog komiteta, te da Pravilnik o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji mjesta u Zajedničkoj službi uskladi s važećim propisima.

 

Mehmedović: Briga za rodbinu

 

Hadžiavdić: Nisam ništa radio bez Baotića; Baotić: Ja sam čist, Hadžiavdić je primao

Prozvani Hadžiavdić je u izjavi za "Avaz" negirao da je on bilo koga zaposlio na svoju ruku, a lažima je nazvao tvrdnje da je on upošljavao ljude po rodbinskoj, stranačkoj ili prijateljskoj liniji.

- Nijedno rješenje o prijemu osoba nisam mogao donijeti sam bez tadašnjeg sekretara Predstavničkog doma Ante Baotića. Nikoga se ne može primiti u državnu službu bez konkursa. Nadležna komisija vršila je sve provjere. Sve je provedeno u skladu sa zakonskom procedurom. Što se tiče pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, on se ne može donijeti bez saglasnosti administrativne komisije - kazao je Hadžiavdić.

Baotić, pak, tvrdi da nije imao nikakvog utjecaja na to koga je Hadžiavdić zapošljavao.

- Pošto sam kao sekretar Predstavničkog doma imao više posla nego Hadžiavdić, nas dvojica smo se bili dogovorili da on vodi brigu o Zajedničkoj službi Parlamenta. Dakle, on je imao moju prešutnu saglasnost. Znam da je neke ljude tamo primao. Ali ja nisam sumnjao u to da radi nezakonito. Ja sam uglavnom čist što se toga tiče - kazao je Baotić.

 

Vidović: To će biti tema sjednice Doma naroda

Predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Radoje Vidović izjavio je za "Avaz" da će u narednom periodu staviti na dnevni red sjednice ovog doma informaciju nadležne parlamentarne komisije koja je utvrdila kršenja prava u vezi s upošljavanjem osoba u ovoj instituciji.

On je istakao da Federalni parlament u saradnji s USAID-om i OSCE-om radi na izradi novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji mjesta u Zajedničkoj službi Parlamenta.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala