Hidroelektrane na Trebišnjici ispunile rebalansirani plan
U 2014. godini kreće obnova postrojenja
Ispunjena očekivanja u radu HET-a
FOTO: Avaz
U 2014. godini kreće obnova postrojenja

 
Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) u decembru 2013. godine proizvele su 124,03 gigavat sati električne energije, a planirano je bilo 101,32 gigavat sati, ili proizvedeno je 122,41 posto više u odnosu na plan, rekao je za "Dnevni avaz" Marko Mitrović (SNSD), generalni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Predviđeni plan

Mitrović je podsjetio da su Hidroelektrane na Trebišnjici 19. decembra ispunile rebalansirani plan proizvodnje za 2013. godinu, koji je iznosio 1.388,65 gigavat sati.  

- U 2013. godini proizvedeno je 1.438,20 gigavat sati, što je za 3,57 posto više u odnosu na rebalansom predviđeni plan, i ovo je druga proizvodnja po veličini od postojanja sistema HET-a - kaže Mitrović.
 
Prema njegovim riječima, plan za 2014. godinu nešto je manji u odnosu na ostvarenu proizvodnju u 2013., ali i naglašava da su mogući rebalansi predviđenog plana.

 

Mitrović: Velika ulaganja

 

- Investiciona ulaganja u 2014. bit će na nivou prošlogodišnjih te će se nastaviti sa svim započetim radovima značajnim za grad - dodao je Mitrović.

Tako će se nastaviti s revitalizacijom HET-a 1, odnosno pristupa se trećoj fazi koja podrazumijeva revitalizaciju generatora i turbina na agregatu 1 i 2. Vrijednost ovih radova procijenjena je na oko 10 miliona eura, od čega šest miliona kreditnim sredstvima, a četiri miliona donacijama.

Vijek trajanja

- Naše procjene su da od aprila uđemo u proces izbora najpovoljnijeg proizvođača. Ova revitalizacija se radi jer su postrojenja starija od 40 godina, tako da je to neophodno zbog vijeka trajanja postrojenja - naveo je Mitrović.

On se osvrnuo i na učešće Hidroelektrana na Trebišnjici u izradi vodovoda na Zupcima, rekavši da su u ovom preduzeću uvijek spremni pomoći građanima Trebinja, ali da je projekt vodosnabdijevanja Zubačkog platoa vodom obiman i zahtjevan posao i da neće ići kako je to predvidjela gradska administracija.

Tehnička voda

Mitrović je pojasnio da su za to da se Zubački plato snabdije tehničkom vodom, ali ne na bilo koji način.

- To neće biti ni lako ni brzo. Taj vodozahvat u tehničkom smislu ne može biti prihvaćen od HET-a i mi smo to prezentirali načelniku za urbanizam grada Trebinja - kaže Mitrović.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala