Predsjednik HKD "Napredak" zadovoljan izborom u Vatikanu
Topić: Novi papa zna za patnju naroda iz BiH
Topić: Franjo je prirodan, jednostavan i skroman
FOTO: Agencije
Topić: Novi papa zna za patnju naroda iz BiH

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je vrlo zadovoljan zbog izbora novog pape Franje koji se doima vrlo prirodno, jednostavno i skromno.

- Uz sve što je rekao u prvom kratkom obraćanju, papa je tražio da ga vjernici blagoslove i onda je praktično kleknuo očekujući blagoslov uz molitve.

Puljić relevantna osoba

Novoizabrani papa Franjo dobro zna za Bosnu i Hercegovinu i patnje kroz koje su njeni narodi prošli u nedavnom ratu. Potvrđuje to i njegov komentar upućen vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, pri susretu u Vatikanu: "Ti si onaj iz trpeće Crkve".

Bosna i Hercegovina je, nažalost, zbog rata bila medijski najprisutnija tema prošlih godina. Kardinal Puljić je postao svjetski relevantna osoba, naravno ne samo zbog rata nego i zbog svojih stavova u ratu i zauzimanja za male ljude, što je novom papi vrlo značajno.

I prije konklava sam smatrao da bi bilo dobro da papa bude iz Latinske Amerike jer na tom kontinentu živi više od 40 posto katolika i mislim da zaslužuju priznanje i kroz izbor poglavara Crkve s njihovog kontinenta.

Dugo je Crkva bila eurocentrična, trebaju doći do izražaja i drugi njeni dijelovi. Osim toga, Latinska Amerika je veoma aktuelna, ima puno siromaštva i neriješenih problema te dosta sekti, što je crkveni problem.

A kad su u pitanju problemi s kojima se papa Franjo mora uhvatiti u koštac kao vrhovni poglavar Katoličke crkve, onda to znači "milijardu i 200 miliona problema“ koliko broji Crkva jer je u biti svaki čovjek svojevrsni problem - rekao je Franjo Topić.

Problem pedofilije

Jedan problem izaziva posebnu medijsku pažnju, a to je pedofilija. Sadašnji papa će se morati uhvatiti ukoštac s ovim problemom, riješiti ga i staviti u ladicu, naglašava on.

- Ne pravdajući ništa, treba reći da je pedofilija problem, ali nije ni blizu koliko se medijski tretira. Jest da se od svećenika očekuje da budu što bolji, ali je to vrlo mali postotak svećenika, neki govore 0,4 posto. A koliko ima pedofilije u obiteljima, među drugim zvanjima, sigurno puno više, pa se o tome malo govori. Ovo je očito dio kampanje protiv Katoličke crkve jer u ovome današnjem hedonističkom svijetu, Katolička crkva je ostala ona koja brani neka temeljna načela, pa je treba oslabiti - kaže Topić.

Njegovo je mišljenje da novi papa treba zatim da rješava kuriju, odnosno upravu Vatikana, od pitanja vatileaksa pa dalje. Vjerovatno će potvrditi sadašnje dužnosnike, a kasnije, kad se upozna i vidi situaciju, mora rješavati personalna pitanja.

Argentinac će sasvim sigurno nastaviti borbu protiv siromaštva kojoj je bio posvećen i kao nadbiskup u Buenos Airesu, smatra Topić.

Ime po Franji Asiškom

Potvrđuje to i uzimanje imena Franjo, po Franji Asiškom, siromahu i čovjeku koji se u ime vjere i u ime ljubavi prema ljudima odrekao svega materijalnog i živio praktično kao prosjak. Sveti Franjo je bio i reformator Crkve pa to sigurno želi i papa Franjo, naglašava predsjednik "Napretka".

- Mnogo je zanimljivosti u vezi s novim papom. Osim što je prvi papa iz Latinske Amerike i praktično prvi koji nije Evropljanin, on je i prvi isusovac na čelu Katoličke crkve.

Riječ je o velikom redu iz 1540. godine čiji su članovi puno učinili i danas čine. To je danas u Katoličkoj crkvi najbrojniji red na svijetu, vrlo utjecajan i veoma prisutan u školstvu, obrazovanju i nauci. Samo u Sjevernoj Americi imaju pet sveučilišta - rekao je Topić, te dodao:

- Uz ostalo, isusovci su vodili travničku gimnaziju od 1882. i Vrhbosansku teologiju od 1890 do 1944. Papa Franjo likom podsjeća na papu Pija XII (1939-1958).

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala