Michael Dobbs "ne vidi potrebu da se izvinjava"
Tekst američkog novinara "U odbranu Srba" izazvao buru u SAD
FOTO: foreignpolicy
Tekst američkog novinara "U odbranu Srba" izazvao buru u SAD

Američki novinar Michael Dobbs objavio je odgovor na pismo koje mu je uputio Hamdija Čustović, potpredsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, nakon objavjlenog teksta "In Defense of the Serbs" (U odbranu Srba).

Dobbs je sporni članak objavio na svom blogu, a Čustović ga je, kako sam Amerikanac piše, optužio za popuštanje Srbima, koji su, kako kaže, kritikovali njegovo praćenje suđenja Ratku Mladiću. Čustović takođe piše kako je Dobbs pokušao podijeliti krivicu za srbijansku agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini.

Usporedivši Slobodana Miloševića i Adolfa Hitlera, Čustović izražava strepnju da se iste ideje javljaju u retorici Tomislava Nikolića.

 

Čustović je u pismu, upućenom magazinu "Foreign Policy", na čijoj stranici američki novinar vodi blog, zatražio da se spomenuti tekst ukloni te da se uputi izvinjenje svim žrtvama etničkog čišćenja i genocida.

Dobbs, ipak, tvrdi kako je u svojim člancima uvijek jasno bio na strani žrtava te stoga "ne vidi potrebu da se izvinjava".

"Kako sam često naglašavao, vjerujem da je Miloševićeva politika rezultirala katastrofom za sve narode bivše Jugoslavije".

Dobbs, također, smatra da je usporedba Miloševića s Hitlerom "obmanjujuća".

 

"Pogrešno je kriviti jednu stranu za svo zlo koje je uzorkovao rat", piše Dobbs te dodaje kako nikada nije poredio BiH i Hrvatsku sa RS, već sa Jugoslavijom.

 

Inače, Dobbs je u tekstu "U odbranu Srba" napisao da je međunarodna zajednica, kada je u pitanju Jugoslavija, pravila greške.

 

"Hrvatima i muslimanima je dato pravo da se otcijepe od Jugoslavije, ali Srbija nije dato pravo da se odcijepe od Hrvatske i BiH. Etnički balans koji su velike sile uvele poslije Prvog svjetskog rata i koji je 40 godina nakon Drugog svjetskog rata održavao maršal Tito (Hrvat), bio je poremećen", piše Dobbs u spornom tekstu.

 

Dobbs smatra je raspad Jugoslavije bio neminovan, ali dodaje "da su SAD i Evropa, koje su i stvorile Jugoslaviju, trebalo da budu mnogo energičnije kada je reč o uspostavljanju i nametanju pravila o otcepljenju koja garantuje prava manjina".

 

"Da parafraziram francuskog državnika Talleyranda, ostavljanje dva miliona dobro naoružanih Srba u tuđim republikama bilo je 'gore od zločina'", analizirao je Dobbs u tekstu koji je isprovocirao Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala