Na zasjedanju u Parizu
Stalni komitet Vijeća Evrope usvojio izvještaj Ismete Dervoz
FOTO: Avaz
Stalni komitet Vijeća Evrope usvojio izvještaj Ismete Dervoz

 

 Na zasjedanju Stalnog komiteta Vijeća Evrope (VE) održanom danas u Francuskoj nacionalnoj skupštini u Parizu kojim je predsjedavao predsjednik Parlamentarne skupštine VE Jean Claude Mignon, jednoglasno je usvojen izvještaj ''Industrijsko nasljeđe u Evropi'' članice delegacije Parlamentarne skupštine u VE i poslanice u Predstavničkom domu, Ismete Dervoz.

Izrečene su ocjene da se radi o izvještaju koji je važan sa aspekta cjelovite analize značaja predmetne materije i sagledavanja mogućnosti i potrebe za zajedničku, evropsku akciju u razumijevanju i očuvanju industrijskog naslijeđa za generacije koje dolaze.

U izvještaju, Vijeće Evrope poziva na saradnju EU i UNESCO kroz prijedlog da se 2015. godina proglasi godinom Evropskog industrijskog i tehničkog nasljeđa.

Članovi Stalnog komiteta čestitali su poslanici Dervoz na prvom izvještaju nekog od članova BiH delegacije u Vijeću Evrope, te podržali aktivnosti koje je u povodu toga najavio Ambasador BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu Almir Šahović.

Nakon današnjeg zasjedanja, članove Stalnog komiteta i izvjestioce primio je predsjednik Francuske nacionalne skupštine Claude Bartolone.

U obraćanju je istakao ulogu i značaj VE, delegacija i parlamentaraca u kreiranju zajedničkog, sigurnog i prosperitetnog prostora za život i rad u Evropi, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala