U ponedjeljak počinje anketiranje 20.000 građana
Rezultati s probnog popisa ostat će tajna
FOTO: Ilustracija
Rezultati s probnog popisa ostat će tajna

 Sve je spremno za probni popis koji u BiH počinje u ponedjeljak, 15. oktobra, a trajat će do 29. ovog mjeseca, potvrđeno nam je jučer u Agenciji za statistiku BiH. Probni popis bit će proveden u 60 mjesta, a bit će obuhvaćeno oko 6.000 domaćinstava i 20.000 stanovnika.

Građani će odgovarati na pitanja koja se nalaze na popisnim obrascima za stanovništvo i za domaćinstva, P-1 i P-2.

Preporuka UN-a

- Obrazac P-1 popunjava se za svaku osobu koja se popisuje. Sadrži 45 pitanja iz zajedničkih Preporuka Ekonomske komisije UN-a za Evropu i Statističkog ureda Evropske unije, kao i dio dodatnih pitanja. Upitnik za kućanstvo i stan (P-2) jeste obrazac koji služi za upisivanje podataka o kućanstvu, poljoprivrednim aktivnostima kućanstava, stanu i zgradi, a sadrži ukupno 36 pitanja - rečeno nam je u Agenciji za statistiku BiH.  

U aktivnostima vezanim uz probni popis bit će angažirano oko 200 osoba, od toga 60 popisivača.

Bez objave

Osnovni cilj probnog popisa jeste provjera rješenja koja se odnose na sadržaj osnovnih i pomoćnih popisnih obrazaca, metodološka uputstva, rad popisivača, trajanje popisivanja...

- Nakon provođenja probnog popisa 2012. godine, podaci o brojnosti i karakteristikama stanovništva, kućanstava i stanova u izabranim popisnim krugovima neće se objavljivati, već će se nakon analize preduzeti odgovarajući koraci kojima bi se ispravili mogući nedostaci radi što kvalitetnijeg organiziranja i provođenja popisa 2013. godine - objašnjavaju u Državnoj statističkoj agenciji.  

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala