Održan sastanak u zgradi Općine
Protesti radnika "Bosnafurnira" u Visokom nisu urodili plodom
FOTO: N. Sm.
Protesti radnika "Bosnafurnira" u Visokom nisu urodili plodom

 

U ponedjeljak su se pred zgradom Općine Visoko okupili radnici nekadašnje firme "Bosnafurnir" iz Visokog, koji se bore za svoja prava i za svoju firmu koju su nakon privatizacije izgubili, a radnici i pored obećanja ostali na ulici.

Nakon okupljanja radnika ispred zgrade Općine, predstavnici radnika "Bosnafurnira" na čelu sa sindikalnim povjerenikom ove firme Jasminom Nahićem imali su sastanak sa predstavnicima Općine Visoko, a zaključak je da Općina Visoko nije nadležna za rješavanje problema ove firme te da su za rješavanje nadležni viši nivoi vlasti.

U ime Općine Visoko, a u odsustvu općinske načelnice Amre Babić, radnike su primile Dinka Omanović i Edina Ferizović, a prisutan je bio i direktor Centra za socijalni rad Visoko Šačir Ćelebić. Nakon jednosatnog sastanka i iznošenja problema, predstavnici Općine su kazali da Općina Visoko nije nadležna za rješavanje problema ovih radnika, odnosno da radnici svoje probleme trebaju rješavati preko Agencije za privatizaciju, koja je i provela proces privatizacije "Bosnafurnira".

Kao što je bilo i obećano, radnici će dobiti jednokratnu novčanu pomoć od Općine Visoko, a preko Centra za socijalni rad, a radnicima ove nekada uspješne kompanije ostaje da svoja prava traže preko viših nivoa.  

- Iz Općine Visoko kažu da nisu nadležni za rješavanje naših problema, posebno za rješavanje problema sa Agencijom za privatizaciju, a također kažu da nisu nadležni ni za razgovore sa predstavnicima Vlade FBiH koji su nam ponudili svoju pomoć. Mi se na ovim protestima nećemo zaustaviti, pokušali smo ući u rješavanje problema ovim protestima, a pošto danas nismo došli ni blizu početka rješavanja problema, moram reći da će radnici Bosnafurnira izaći i pred Vladu ZDK, Vladu Federacije, a ukoliko i tamo ne nađemo rješenje problema i onoga što je napravljeno od naše firme, blokirat ćemo proizvodne pogone firme koja je nastala na našem Bosnafurniru – istakao je predsjednik sindikalnog povjereništva "Bosnafurnira", Jasmin Nahić.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala