Postoji opasnost od bjekstva
Predložen pritvor za Vulića, osumnjičenog za ratni zločin
FOTO: Arhiva
Predložen pritvor za Vulića, osumnjičenog za ratni zločin

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Frani Vuliću (1968) osumnjičenom za ratni zločin počinjen u logoru Dretelj u općini Čapljina.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji ima i državljanstvo Republike Hrvatske te bi odlaskom s teritorije BiH postao nedostupan bh. pravosuđu i  mogao uticati na svjedoke ili saučesnike, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je predložen i zato što se osumnjičeni tereti za krivično djelo za koje je propisana kazna od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, a koje je posebno teško i specifično s obzirom na način izvršenja i prouzrokovane posljedice.

Osumnjičenog Franu Vulića lišili su slobode jučer službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oko 12.30 sati na području općine Grude po nalogu tužioca iz Regionalnog tima br. V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Tužilac ga sumnjiči da je kao pripadnik HVO-a III satnije V bojne Vojne policije Čapljina, 14. 07. 1993. godine oko 14 sati u logoru Dretelj na području općine Čapljina, u kojem su bili zatvoreni muškarci bošnjačke nacionalnosti, iz automatske puške ubio trojicu zatvorenika.

Frano Vulić rođen je 23.11.1968. godine u Imotskom, nastanjen je u općini Grude i državljanin je Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Osumnjičen je za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala