Poruka Bakira Dautbašića
Lažni azilanti u Njemačkoj ugrožavaju bezvizni režim
Bakir Dautbašić
FOTO: Arhiva
Lažni azilanti u Njemačkoj ugrožavaju bezvizni režim

Posljednje povećanje broja lažnih azilanata iz BiH u Njemačku još više je ugrozilo bezvizni režim za građane BiH, ocijenio je šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima BiH Bakir Dautbašić.

"U novembru je zabilježeno novih 700 lažnih azilanata, što je za 70 više nego u oktobru zbog čega BiH u zemljama Šengena počinje polako da se pominje u negativnom kontekstu kada je riječ o poštovanju odluke o bezviznom režimu", rekao je Dautbašić.

On je istakao da je određeni broj građana ignorisao apele upućene iz institucija BiH i sa lokalnih nivoa.

"Vođeni ko zna kakvim spekulativnim razlozima naši građani i dalje odlaze u države Šengena, odakle nakon mjesec ili dva bivaju vraćeni sa zabranom ulaska u tu zemlju na period od dvije do pet godina. To sada postaje prilično neobjašnjiv fenomen", kaže Dautbašić.

On je pojasnio da države, prema svim evropskim i drugim konvencijama o ljudskim pravima, ne mogu sankcionisati azilante niti uopšte smiju znati ko su bili azilanti u drugim zemljama. To, dodaje, nadležnim institucijama predstavlja dodatni problem, jer te principe moraju poštovati iako im dodatno otežavaju posao.

"Lažni azilanti svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svih onih 99,5 odsto građana BiH koji poštuju odluku o bezviznom režimu i normalno putuju u inostranstvo", naglasio je Dautbašić.

Dautbašić je najavio da će u narednih mjesec - dva krenuti  talas povratka oko 1.500 građana BiH iz Njemačke, zbog čega će Monitoring tim za praćenje bezviznog režima BiH biti u stalnom kontaktu sa njemačkim kolegama da bi tim građanima maksimalno olakšali povratak, utvrđivanje njihovog identiteta i druge potrebne radnje.

Prema podacima njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u oktobru je u ovoj zemlji 630 državljana BiH zatražilo azil, dok su iz Srbije i Makedonije bila čak 2.673, odnosno 1.350 zahtjeva.

Iz sve tri zemlje broj zahtjeva za azil u Njemačkoj je u odnosu na prethodni mjesec udvostručen, odnosno utrostručen.

Od januara od oktobra ove godine u Njemačkoj je 6.829 državljana Srbije zatražilo azil, što jer čak više i od državljana Afganistana.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala