Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen poručio
Granični prijelazi u Bosankoj Gradišci i Bijači bit će spremni
FOTO: Arhiva
Granični prijelazi u Bosankoj Gradišci i Bijači bit će spremni

 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, uvjeren je da će postojeći granični prijelazi u Bosanskoj Gradišci i Bijača kod Ljubuškog biti spremni, nakon što Hrvatska 1. jula zvanično uđe u Evropsku uniju.

Sorensen je, u pratnji britanskog ambasadora Nigela Caseya danas posjetio Gradišku, gdje je s načelnikom Zoranom Latinovićem razmotrio pripreme upravljanja granicama uoči pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Ambasador Sorensen ističe da su međunarodni prijelazi u Bosanskoj Gradišci i na Bijači izabrani na osnovu protoka saobraćaja te napominje da na graničnom prijelazu u Gradišci dnevno pređe 400 kamiona i 2.500 putničkih automobila.

- S povećanjem protoka robe, uvoza i izvoza, veoma je važno da ova dva granična prijelaza budu u potpunosti spremni - naglasio je Sorensen u izjavi novinarima, te dodao da je preduvjet za ekonomski razvoj BiH unapređenje saobraćajne infrastrukture.

Predstavnici Evropske unije i lokalne vlasti Gradiške su, zajedno s direktorom “Autoputeva RS” Dušanom Topićem, posjetili i lokaciju u Čatrnji, gdje bi trebao biti novi most na Savi, koji će spajati autoput Banja Luka - Gradiška i autoput u Hrvatskoj.

Na tom mostu bit će i novi granični prijelaz u Bosanskoj Gradišci, a Sorensen podsjeća da je EU izrazila podršku da pomogne u tom procesu BiH, kao i Hrvatskoj te se nada da će ta zemlja, od 1. jula, biti u veoma povoljnoj poziciji jer će ostvariti pristup strukturnim sredstavima i EU će im moći da pomogne u ovakvim projektima, ukoliko za to postoiji politička odluka.

Da trenutnu izgradnju tog mosta koči Hrvatska, ističe direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić.

- U proteklih devet godina, otkako su počele aktivnosti na pripremi ovog projekta, bilo je raznih opstrukcija i od Zagreba i Sarajeva- dodao je Topić ali se ipak nada da će Hrvatska, kada dobije sredstva iz EU fondova, maksimalno ubrzati izgradnju mosta na Savi u Gradišci, jer se kasni s tim projektom.

Precizirao je da nadležno hrvatsko ministarstvo ovih dana treba da dobije građevinsku dozvolu na osnovu saglasnosti koju je već izdalo i resorno ministarstvo BiH.

- Nakon toga, moglo bi da se ide u raspisivanje tendera za izvođača radova i za to nam treba saglasnost hrvatske strane – precizirao je Topić i ponovio da RS ima spremna sredstva za izgradnju tog mosta, koji bi trebalo da se finansira u odnosu 50:50 posto troškova.

Dodao je i da se neće čekati izgradnja mosta da bi se krenulo s naplatom putarine na autoputu Banja Luka-Gradiška te da će taj proces početi već ovog ljeta, a cijena bi trebalo da bude dvije do tri marke.

I načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović upozorava na moguće saobraćajne gužve s kojima bi se mogla suočiti ta lokalna zajednica nakon 1.jula, budući da se postojeći granični prijelaz nalazi u samom centru općine.

On je kazao da će sve do izgradnje novog mosta i novog graničnog prijelaza Gradiška biti izložena saobraćajnim gužvama zbog čega je lokalna uprava preduzela sve iz svoje nadležnosti da bi se preduprijedio saobraćajni kolaps.

Potvrdio je i da narednih dana počinje proširenje postojećeg graničnog prijelaza u Gradišci te modernizacija saobraćajne gradske infrastrukture da bi se transportni odvojio od putničkog saobraćaja.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je donijela i odluku, kako je pojasnio, i o proširenju postojećeg carinskog terminala, a očekuje i  podršku na nivou BiH za izgradnju obilaznice da bi se rasteretio saobraćaj i ne bi došlo do saobraćanog kolapsa.

Lokalna uprava će, kazao je, preuzeti da do toga ne dođe, jer bi se time poslala loša slika iz Gradiške, RS-a i BiH u EU.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala