FUP izuzeo dokumentaciju
Fakultet za kriminalistiku se oglasio povodom pretresa prostorija
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA
FOTO: Arhiva
Fakultet za kriminalistiku se oglasio povodom pretresa prostorija

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu je, tvrde iz ove obrazovne institucije, posljednja tri mjeseca izložen strahovitim pritiscima pojedinih medija u BiH.

Razlozi za ovakve pritiske, ističu, poznati su onima koji ovaj fakultet već godinama vide kao realnu opasnost za modernizaciju i profesionalizaciju službi za provedbu zakona u BiH, a diplomirane kriminaliste tradicionalno potcjenjuju držeći ih na biroima za zapošljavanje, šaljući tako poruku javnosti da za takve ovdje nema posla.

- Medijska haranga dobija na intenzitetu i onog momenta kada su naši nastavnici i saradnici inicirali i učestvovali u izradi prijedloga nekih novih zakona kao što su: Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakon o unutrašnjim poslovima u FBiH, Zakon o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i niza drugih propisa u pogledu antikorupcione strategije na svim nivoima vlasti u BiH, navedeno je u saopćenju Fakulteta.

Dodaju da su proceduralne greške kod izbora dekana ove institucije također bile razlog za novi medijski atak i protežiranje kandidata kojeg već godinama protežira jedna interesna skupina okupljena u savjetu jedne političke partije.

- Koristeći medije i svakako zamjenjujući teze, na našem fakultetu se pokušava nasilu postaviti politički podobnog kandidata, ignorišući zakone ove zemlje, odnosno stavljajući u prvi plan interese pojedinaca koji već godinama atakuju na mjesto nastavnika na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Nakon pobrojanih događaja, naša kuća je izložena stalnim medijskim prozivkama, stalnim inspekcijskim nadzorima i naposljetku najnovijim događajem koji predstavlja vrhunac navedenog pritiska, stoji u saopćenju.

Pojašnjavaju da su 24. oktobra u poslijepodnevnim satima u službene prostorije Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu došli policijski službenici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova-Federalna uprava policije koji su imali zadatak da izvrše naredbu Općinskog suda u Sarajevu za pretresanje službenih prostorija Fakulteta radi pronalaska i izuzimanja određene poslovne dokumentacije.

Radi se o postupanju na osnovu anonimne prijave o navodnim nezakonitostima na Fakultetu.

- Poštujući zvanične organe ove zemlje, dužni smo upoznati javnost da je rukovodstvo Fakulteta uložilo žalbu na politički motivisan akt i da je konstatovalo da se u velikoj žurbi da se izazove haos na Fakultetu (medijski pristisci, inspekcijski nalazi, pisma ombdusmena i slično) čak i Naredba očigledno izvršena suprotno važećim zakonskim odredbama koje uređuju ovo pitanje. Kao profesionalci iskoristili smo priliku da u skladu sa čl. 83. st. 1. Zakona o krivičnom postupku FBiH iskoristimo pravo na žalbu i osporimo oduzimanje službene dokumentacije Fakulteta, jer se radi o nezakonitom postupanju koje nije moglo dovesti do toga da se službene prostorije Fakulteta na takav način pretresaju i privremeno oduzima službena dokumentacija bez valjanih zakonskih uslova, pojašnjeno je.

Fakultet je predao žalbu, tražeći od vanraspravnog vijeća Suda da poništi predmetnu Naredbu i naloži hitno vraćanje privremeno oduzetih predmeta u posjed Fakulteta. Ovim Fakultet želi zaštititi integritet i ugled Fakulteta koji je ovakvim nezakonitim postupanjem suda nepovratno narušen.

- Fakultet će u svakom trenutku biti otvoren za sve vrste zakonito pokrenutih kontrola poslovanja i u tom smislu tražimo od Suda da ispuni svoju ustavnu i zakonsku ulogu i zaštiti nas od arbitrarnog postupanja čija osnova su anonimne prijave o navodno učinjenim krivičnim djelima, navedeno je u saopćenju.

Fakultet je, podsjećaju, autentična bosanskohercegovačka visokoobrazovna institucija nastala na zdravim temeljima i utemeljena na inicijativu čestitih bh. državnika u najtežim vremenima za BiH.

- Fakultet kao takav je već deceniju vječita frustracija za mnoge koji će se na kraju morati pomiriti sa činjenicom da je naša misija bila i bit će školovanje kvalitetnih diplomiranih kriminalista, koji će jednog dana u stopostotnom kapacitetu provoditi zakone ove zemlje na opšte zadovoljstvo svih građana BiH, bez obzira na sve one koji to godinama osporavaju na najrazličitije načine, navedeno je u saopćenju.

Iz ove institucije poručuju javnosti da su se kao prvi civilni fakultet ovog tipa edukacijskih sadržaja u jugoistočnoj Evropi, znali oduprijeti pritiscima politike i različitim interesnim skupinama koje su atakovale na njega i u težim vremenima od ovih u kojima danas živimo.

- To ćemo  uraditi i ovoga puta, saopćeno je iz Dekanata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala