U rukama Bugara
"Bulgartobacco" preuzima banjalučku fabriku duhana
Ilustracija
FOTO: Arhiva
"Bulgartobacco" preuzima banjalučku fabriku duhana

 

Bugarski holding "Bulgartobako"  do polovine februara trebao bi preuzeti banjalučku fabriku duhana. Većinski vlasnik Fabrike Nebojša Antonić, u petak je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima bugarskog  holdinga, te je potpisivanje kupoprodajnog predugovora, dogovoreno za kraj januara, a zatim i prodaja, dok uslovi ove trgovine, nisu poznati.

Život od rada

Iz pisma namjere koju su Bugari ranije dostavili Vladi RS, poznato je da su po preuzimanju fabrike, spremni zadržati radnike i nastaviti sa djelatnošću i proizvodnjom. Također se u ovom dokumentu navodi, da je riječ o lideru na tržištu duhana u Bugarskoj, koji čine   fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona evra.  Njihov najznačajniji brendovi su cigarete  "Eve", "Victory", "Prestige" i "Feminna".

 -    Kao radnici jedino očekujemo da ćemo nakon prodaje moći živjeti od svog rada i da će se barem zaustaviti dosadašnje neizvjesnosti.-  kaže  za naš list  Miroslav Marinković, predsjednik sindikalne organizacije Fabrike, koji je uoči prodaje izradio novi kolektivni ugovor o pravima radnika, čija je mjesećna plaća do sada bila od 370 KM.

Tužba Antonića

Vlasnik preduzeća "Antonić trade" Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 posto državnog kapitala u Fabrici duhana Banja Luka za 2,1 milion KM.  No, Pravobranilaštvo RS  ga je tužilo početkom oktobra 2011. godine zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora. Preduzeće je lani proizvelo svega 400 tona cigareta, što je najmanji godišnji nivo u zadnjoj deceniji.

Godina 1888

Fabrika duvana u Banjoj Luci osnovana je 1888. godine, nakon desetogodišnje austrougarske uprave. Specifičnost banjalučke fabrike je što je imala sirovinsku osnovu u bližoj i daljoj okolini. Prve količine rezanog duvana izrađene su 1890. godine.  Nakon osnivanja, pa sve do 1915. godine prerada duhana u ovoj fabrici imala je obeležja manufakture, kada je započela industrijska proizvodnja cigareta i rezanog duhana.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala