26. smo zemlja potpisnica Konvencije
BiH potpisala konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama
FOTO: Ilustracija
BiH potpisala konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama

 

 Stalni predstavnik BiH pri Vijeću Evrope ambasador Almir Šahović potpisao je danas uime BiH Konvenciju Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja (takozvana Istanbulska konvencija).

Ambasador Šahović je Konvenciju potpisao u prisustvu zamjenice generalnog sekretara Vijeća Evrope Gabrielle Battaini - Dragoni u sjedištu Vijeća Evrope u Strazburu.

BiH je 26 zemlja članica Vijeća Evrope koja je potpisala Konvenciju.

Konvencija Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja predstavlja najambiciozniji međunarodni sporazum u tom domenu i odnosi se na sve osobe, bez obzira na njihovo vjersko, kulturno i etničko porijeklo.

Konvencija predviđa veliki broj instrumenata koje zemlje potpisnice treba da ugrade u svoje zakonodavstvo, u cilju uspostave što efikasnijeg sistema prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i kućnog nasilja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala