Kostas Hristu, šef Odjela MMF-a, za "Dnevni avaz"
Bez rebalansa budžeta BiH neće dobiti kredit!
Hristu: Vlasti trebaju bolje usmjeriti socijalne transfere
FOTO: S. Saletović
Bez rebalansa budžeta BiH neće dobiti kredit!

Šef Odjela za BiH u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Kostas Hristu (Costas Christou) izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" da ova institucija očekuje da BiH ispuni uvjete iz pisma namjere, bez čega neće biti ni novog aranžmana.

Hristuova poruka dolazi nakon što je odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zbog odluke Ustavnog suda FBiH. U pismu namjere MMF-u, naime, oba entiteta obavezala su se da će do 7. septembra usvojiti rebalanse budžeta kojima će se smanjiti potrošnja i uvesti više reda u javne finansije.

Otkazana sjednica

No, sjednica Predstavničkog doma bila je zakazana za jučer, ali je otkazana nakon što je Ustavni sud poništio odluku o izboru rukovodstva ovog doma. Da bi BiH dobila kredit od MMF-a, koji je ključni za održavanje finansijske stabilnosti, do narednog petka moraju biti sazvane sjednice oba doma Federalnog parlamenta na kojima treba biti usvojen budžet.

Očekujete li da bh. institucije provedu mjere koji su neophodne da Izvršni odbor MMF-a u septembru odobri novi aranžman našoj zemlji?

- Da, očekujemo to. Jasna je namjera vlasti u BiH da ispune svoje obaveze iz dogovora koji su postigle u julu s misijom MMF-a. To bi omogućilo Izvršnom dboru MMF-a da odobri novi standby aranžman.

Ovaj aranžman predstavlja novo zaduženje BiH za oko 400 miliona eura. Vlasti BiH obavezale su se u pismu namjere na niz reformi čiji je cilj poboljšanje ekonomske situacije, odnosno povećanje prihoda. Ima li garancija da će te reforme biti provedene i hoće li aranžman biti prekinut ako se one ne budu provodile?

- Garancije da će dogovorene politike biti provedene dolaze od dinamike provođenja aranžmana. Doznačavanje sredstava vrši se u tranšama i svaka tranša zavisi od uspješnog okončanja pregleda u okviru programa. Predviđeno je da se ovi pregledi provedbe politika vrše na kvartalnoj osnovi. Naše je mišljenje da će standby aranžman i finansiranje koje dolazi s njim pomoći da se očuva makroekonomska stabilnost u BiH, ali to, svakako, nije jedini uvjet za očuvanje stabilnosti. Provođenje ispravnih ekonomskih politika bit će više presudno.

Prema posljednjim objavljenim prognozama MMF-a, BiH bi ove godine trebala zabilježiti ekonomsku stagnaciju i ponovo ući u recesiju. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

- Projekcija bruto društvenog prihoda za 2012. koju MMF drži još od jeseni prošle godine pokazuje visok stepen rizika za pad BDP-a na nultu stopu. Kako godina odmiče i kako pristižu negativni ekonomski podaci, mogućnost pada BDP-a ne može se odbaciti.

Cijene hrane

Građani u BiH, kao i u drugim zemljama, uplašeni su rastom cijena hrane i ostalih potrepština. Šta vlast u našoj zemlji može uraditi da spriječi pad životnog standarda građana i povećanje broja siromašnih?

- U malim zemljama kao što je BiH, cijene hrane u velikoj su mjeri van kontrole. Razlog tome je što cijene hrane zavise od trendova na međunarodnom tržištu, gdje su ključni faktori koji upravljaju rastom ili padom cijena globalna ponuda i potražnja. Uklanjanje prepreka domaćim proizvođačima, izbjegavanje uplitanja u određivanja cijena na tržištu ili uzdržavanje od nametanja uvoznih i izvoznih kvota najbolji je način da se osigura pristup adekvatnoj ponudi hrane. Istovremeno, vlasti trebaju težiti da unaprijede ciljanje socijalnih transfera kako bi pomogli građanima s niskim primanjima da zadovolje svoje osnovne životne potrebe.

Spriječiti blokadu budžeta

Jedan od uvjeta MMF-a za odobravanje novog aranžmana bio je da se omogući servisiranje vanjskog duga u i situacijama kada se dvije godine zaredom ne usvoji državni budžet. Znači li to da očekujete da političari nastave s blokadama pri donošenju važnih akata kakav je budžet?

- Očekujemo da će se u Državnom i entitetskim parlamentima voditi žučna rasprava o budžetima, ali isto tako očekujemo da će oni biti odbranjeni. Ono što se ne smije ponoviti jeste situacija kada neslaganje o prijedlogu budžeta onemogući BiH da izvršava svoje međunarodne obaveze.

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala