Osumnjičen za genocid u Srebrenici
Aleksandar Cvetković izručen Tužilaštvu BiH

 


Aleksandar Cvetković, osumnjičen za genocid u Srebrenici, večeras u 21 sat i 20 minuta je izručen iz Izraela Bosni i Hercegovini, rekao je za “Avaz” Boris Grubešić potparol Tužilaštva BiH.

 

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011. godine.

U međuvremenu je od izraelskog vrhovnog suda zatražio da blokira odluku o njegovom izručenju.

 

Osumnjičeni Aleksandar Cvetković, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, izručen je iz Izraela pravosuđu Bosne i Hercegovine na zahtjev Tužilaštva BiH koje vodi istragu protiv njega zbog učestvovanja u masovnim ubistvima zarobljenih bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Aleksandar Cvetković je osumnjičen da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja kao pripadnik streljačkog stroja, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, učestvovao u između 1.000 i 1.200 bošnjačkih muškaraca i dječaka na farmi u Branjevu, 16. jula 1995. godine.

Radeći na istrazi u ovom predmetu, tužilac i istražioci Tužilaštva BiH su došli do saznanja da je Aleksandar Cvetković prije više godina napustio Bosnu i Hercegovinu, a u saradnji sa Interpolom i vlastima Izraela 2010. godine lociran je u Izraelu, nakon čega je Tužilaštvo BiH pokrenulo aktivnosti za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

U periodu od tri godine, koliko je trajao ekstradicijski proces, pravosudne institucije Izraela su odbile sve žalbe osumnjičenog te je na kraju potvrđena odluka Vrhovnog suda i ministra pravde Izraela o njegovom izručenju pravosuđu BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine je sa službenicima Tužilaštva BiH prisustvovao procesu izručenja i predaje osumnjičenog pravosuđu BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na saradnji Centralnom uredu Interpola u Lionu - Odjelu za potrage za bjeguncima, kao i Ministarstvu pravosuđa Izraela, Uredu tužilaštva - Odjelu za međunarodne odnose.

Ovo izručenje je jasna poruka svim osumnjičenima za ratne zločine koji se skrivaju u inostranstvu da će pravosuđe Bosne i Hercegovine dokazati da je pravda dostižna te poduzimati sve aktivnosti s ciljem pronalaska i izručenja svih osumnjičenih za ratne zločine, ma gdje se nalazili, radi njihovog procesuiranja u Bosni i Hercegovini, stoji u saopštejnu tužilaštva BiH.

 

 

vijesti globus sport showbiz tehnologija i nauka  
Vlasnik autorskih prava Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo. ISSN 1840 - 3522. Kopiranje i prenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu.
Dizajn i rješenje portala