PODIJELILI SU MIŠLJENJE

Radev i papa Franjo pozivaju na prekid krvavih ratova u Ukrajini i Gazi

Najozbiljniji izazov s kojim se čovječanstvo danas suočava zaustavljanje krvavih ratova u Ukrajini i Pojasu Gaze

Papa Franjo. AP/Andrew Medichini

FENA

23.5.2024

Susrevši se u četvrtak, bugarski predsjednik Rumen Radev i papa Franjo podijelili su mišljenje da je najozbiljniji izazov s kojim se čovječanstvo danas suočava zaustavljanje krvavih ratova u Ukrajini i Pojasu Gaze i ubijanja hiljade nevinih ljudi.

- Ovo zahtijeva svijest, razum i napore cijele međunarodne zajednice u traženju puteva za mir temeljen na međunarodnom pravu, rekao je Radev bugarskim novinarima u Rimu nakon sastanka s papom ranije tog dana.

Kako prenosi BTA, Radev je boravio u tradicionalnom godišnjem posjetu Vatikanu i Italiji uoči Dana svete braće Ćirila i Metoda, bugarskog pisma, prosvjete i kulture i slavenske književnosti (24. svibnja).

- Izrazio sam stajalište isto kao i njegovo. Vrijeme je za razum, vrijeme je da se računa na diplomaciju, jer smo vidjeli da se mir ne može postići samo ekonomskim i vojnim sredstvima. Vrijeme je za diplomaciju, kazao je Radev komentirajući razgovor s papom.

Istaknuo je da je papa Franjo uvijek pokazivao tople osjećaje prema Bugarskoj i bugarskom narodu.

- Ranije danas zaželio nam je dobro zdravlje, mir i blagostanje. Papa je svjestan naših problema. Poželio je da imamo više djece - u kontekstu općeg starenja stanovništva diljem Europe. Papa je čovjek dubokog znanstvenog učenja i opsežnog općeg znanja i zadovoljstvo je razgovarati s njim, poručio je Radev.

Tijekom njihova susreta predsjednik Bugarske je papi poklonio ikonu svete braće Ćirila i Metoda, koji su u 9. stoljeću osmislili najstariju verziju slavenskog pisma.

- Bio je vrlo zahvalan, pogledao ga je s očitom znatiželjom, definitivno mu se svidio, komentirao je Radev.

Ikona je original iz 19. stoljeća koji je izradila Sofijska slikarska škola. U zamjenu je gost dobio "nevjerojatnu litografiju koja prikazuje povezanost generacija, palog čovjeka i mlađeg koji pruža ruku - Papa nas je pozvao da se tako ponašamo jedni prema drugima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.