ZBOG CIVILNIH ŽRTAVA

Univerzitet u Helsinkiju suspendovao sporazume o razmjeni studenata sa univerzitetima u Izraelu

U saopćenju se dalje navodi da će se nastaviti "istraživačka saradnja" sa univerzitetima u Izraelu

Sporazum o razmjeni studenata. Anadolija

Anadolija

22.5.2024

Univerzitet u Helsinkiju u Finskoj suspendovao je sporazume o razmjeni studenata sa univerzitetima u Izraelu zbog civilnih žrtava i pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, javlja Anadolija.

Odluka Univerziteta u Helsinkiju uslijedila je nakon više od mjesec dana protesta studenata koji su tražili prekid saradnje sa univerzitetima u Izraelu.

U saopćenju finskog univerziteta napominje se da su sporazumi o razmjeni studenata sa univerzitetima u Izraelu suspendovani "zbog civilnih žrtava i pogoršanja humanitarne situacije u Gazi".

U saopćenju se dalje navodi da će se nastaviti "istraživačka saradnja" sa univerzitetima u Izraelu.

Također, naglašeno je da je univerzitet odlučan da pomogne obnovu visokoškolskih ustanova i istraživačkih centara u Gazi.

Vilja Hermansson, jedna od organizatorica propalestinskih protesta, u izjavi za finski "YLE", istakla je da su i univerziteti u Izraelu partneri u genocidu nad Palestincima, te zahtijeva da Univerzitet u Helsinkiju prekine i "istraživačku saradnju" sa univerzitetima u Izraelu.

Studenti u Finskoj od 6. maja protestuju ispred zgrade rektorata Univerziteta u Helsinkiju, tražeći da univerzitet prekine sve sporazume o razmjeni studenata i istraživačku saradnju sa izraelskim obrazovnim institucijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.