INFOGRAFIKA

Čelnici brojnih zemalja poginuli u avionskim nesrećama kroz historiju, samo su neki bili sretni da prežive

Mnogi šefovi država i premijeri diljem svijeta izgubili su živote u avionskim ili helikopterskim nesrećama

Nesreće. Anadolija

El.T / Anadolija

21.5.2024

Mnogi šefovi država i premijeri diljem svijeta izgubili su živote u avionskim ili helikopterskim nesrećama.

Nakon pada helikoptera i smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegove delegacije, Anadolija je prikupila podatke o liderima koji su do sada izgubili život ili preživjeli u avionskim i helikopterskim nesrećama u svijetu.

Infografika. Anadolija

Oni koji nisu preživjeli pad

9. decembar 1936. godine: Švedski premijer Arvid Lindman poginuo je kada se avion tipa Douglas DC-2 u kojem se nalazio srušio na kuće u blizini britanskog aerodroma Croydon u gustoj magli neposredno nakon polijetanja.

7. septembar 1940: Paragvajski predsjednik maršal Jose Felix Estigarribia poginuo je u avionskoj nesreći kod grada Altos u Paragvaju.

4. juli 1943: Poljski vojnik i državnik Wladyslaw Sikorski, koji je vodio Vladu Poljske u egzilu tokom Drugog svjetskog rata, poginuo je kada se njegov avion srušio na Gibraltaru.

16. juni 1958: Tadašnji zamjenik predsjednika Brazila Nereu Ramos poginuo je kada se srušio avion aviokompanije Cruzeiro.

29. marta 1959: Barthelemey Boganda, predsjednik Centralnoafričke Republike i heroj nezavisnosti, smrtno je stradao nakon što se srušio njegov avion.

18. septembar 1961: U današnjoj Zambiji srušio se avion tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Šveđanina Daga Hammarskjolda, koji je bio na dužnosti posrednika u postizanju mira u Kongu. U nesreći je poginulo 16 osoba, među kojima Hammarskjold.

14. maj 1966: Irački predsjednik general Abdulsalam Arif poginuo je u padu helikoptera. Arif je došao na vlast državnim udarom u februaru 1963. godine.

27. april 1969: Bolivijski predsjednik general Rene Barrientos poginuo je kada se njegov helikopter srušio u gradu Cochabamba.

18. januar 1977: Avion tipa Learjet 25 bivšeg jugoslovenskog predsjednika Vlade Džemala Bijedića srušio se u blizini Kreševa, u Bosni i Hercegovini. U nesreći su poginuli Bijedić, njegova supruga i šest osoba.

27. maj 1979: Avion u kojem je bio mauritanski premijer potpukovnik Ahmet Busseyf, koji je trebao prisustvovati afričkom samitu, srušio se kod obale Dakara. Busseyf je poginuo u nesreći.

4. decembar 1980: Portugalski premijer Francesko Carneiro i ministar odbrane Amaro de Costa poginuli su kada se njihov avion srušio u glavnom gradu Lisabonu, neposredno nakon polijetanja.

24. maj 1981: Ekvadorski predsjednik Jaime Roldos Aguilera i ministar odbrane general Marko Aurelio izgubili su živote kada se avion u kojem su bili srušio u blizini peruanske granice.

1. avgusta 1981: Panamski predsjednik Omer Torrijos poginuo je kada se mali avion kojim je upravljao srušio u šumu.

19. oktobar 1986: Dvomotorni avion u kojem su bili predsjednik Mozambika Samora Machel i nekoliko ministara srušio se u blizini granice između Mozambika i Južne Afrike. U nesreći su poginule 33 osobe, uključujući Machela, neke ministre i visokorangirane zvaničnike Vlade Mozambika. U istragama koje su obavljene nakon nesreće, pilot je proglašen krivim.

1. juni 1987: Bivši libanski premijer Rashid Karami izgubio je život usljed eksplozije bombe u helikopteru kojim je krenuo u Bejrut. Bomba na daljinsko upravljanje, teška oko 300 grama i postavljena iza sjedišta gdje je Karami sjedio, eksplodirala je ubrzo nakon polijetanja helikoptera. U nesreći je poginuo samo Karami.

17. avgusta 1988: Vojni avion tipa C-130, u kojem se nalazio tadašnji predsjednik Pakistana general Zia'ul Haq, njegovih pet generala i američki ambasador Arnold Lewis Raphel, srušio se u blizini Bahawalpura, otprilike 530 kilometara južno od glavnog grada Islamabada. U nesreći nije bilo preživjelih.

6. april 1994: U blizini aerodroma Kigali pucano je na avion u kojem su bili predsjednik Burundija Cyprian Ntaryamira i predsjednik Ruande Juvenal Habyrimana. Nije bilo preživjelih u avionu koji se srušio na području gdje se nalazi predsjednička palata Ruande.

26. februar 2004: Avion u kojem je bio tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegova delegacija srušio se u blizini Mostara, u Bosni i Hercegovini. U nesreći je poginulo osam osoba, uključujući Trajkovskog i njegove savjetnike. Međunarodna komisija osnovana radi istrage o padu aviona objavila je u izvještaju koji je podijeljen javnosti nakon dvogodišnjeg istraživanja da je avionska nesreća rezultat "greške pilota".

10. april 2010: Avion tipa Tupoljev 154, u kojem je bilo 96 ljudi, uključujući tadašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegovu suprugu, srušio se u šumsko područje dok je slijetao na ruski aerodrom Smolensk kako bi prisustvovao ceremoniji obilježavanja masakra u Katinu, u kojem je ubijeno oko 22.000 Poljaka, pogubljenih tokom vladavine Josifa Staljina. U avionu nije bilo preživjelih.

5. februar 2024: Helikopter Robinson R 66 u kojem se nalazio bivši čileanski predsjednik Sebastian Pinera i njegova pratnja srušio se u jezero Ranco u regiji Los Rios. Ubrzo nakon polijetanja, helikopter se srušio u jezero zbog jake kiše i guste magle. Troje ljudi uspjelo je skočiti u jezero i doći do obale. Bivši predsjednik Pinera smrtno je stradao jer nije uspio otkopčati sigurnosni pojas.

Šefovi država koji su preživjeli

11. april 1955: Bivši kineski premijer Zhou Enlai preživio je napad na avion Air India koji je unajmio za odlazak u Indoneziju. Zhou, koji je promijenio svoje planove putovanja u posljednji trenutak nakon upozorenja o napadu, nije se ukrcao na let. Avion se nakon eksplozije bombe srušio u Južno kinesko more. Jedanaest putnika izgubilo je život u nesreći, tri osobe su preživjele.

17. februar 1959: Adnan Menderes, deveti premijer Turkiye, preživio je pad aviona koji se srušio u šumskom području u blizini sela Newdigate, u regiji Surrey, 4,5 kilometara od aerodroma Gatwick u Londonu, gdje je otišao na potpisivanje sporazuma o Kipru koji su dogovorili Turkiye, Velika Britanija i Grčka. U nesreći je život izgubilo 14 osoba, uključujući tadašnjeg generalnog direktora Agencije Anadolu (AA) Serifa Arzika, dok je sedam osoba povrijeđeno.

2. februar 1977: Bivša kraljica Jordana Alia Toukan poginula je u padu helikoptera u gradu Tafila. Toukanin suprug, kralj Hussein bin Talal, preživio je nesreću. U nesreći koja se dogodila zbog jake kiše i oluje život je izgubio tadašnji jordanski ministar zdravstva Mohammed Bauhir.

Juni 1994: Engleski kralj Charles III, koji je u to vrijeme bio princ od Velsa, izgubio je kontrolu nad avionom kojim je upravljao zbog jakog vjetra, nakon čega se avion srušio. Iako u incidentu niko nije povrijeđen, nastala je šteta od više od milion dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.